Erişilebilirlik

Kalp Krizi Riski Kalsiyum Haplarıyla Artıyor


“Kalsiyum hapları kalp krizi riskini arttırır mı” sorusu yeni bir araştırmayla yeniden gündeme geldi. Araştırmaya göre vücutlarındaki kalsiyum seviyesini yükseltebilmek için ilave hap alanlarda kalp krizi riski artıyor.

Avrupa’da 11 yıl süren ve 24 bin yetişkin üzerinde yapılan araştırmaya göre kalsiyum hapı kullananlarda kalp krizi geçirme riski yüzde 86 oranında yükseliyor.


Ancak beslenme yoluyla kalsiyum alımında aynı risk söz konusu değil. Örneğin peynir ve süt gibi doğal kaynaklardan kalsiyum ihtiyacını karşılayanlarda kalp krizi riskinde artış söz konusu olmuyor. Ancak uzmanlar kalsiyum haplarını alanları riske karşı uyarıyor.

Heart (Kalp) tıp dergisinde yayınlanan araştırmanın yazarlarından doktor Sabine Rohrman, “Kalsiyum herkes için önemli bir mineral. Ancak çok büyük dozlarda almamız gerekmiyor. Birçok yetişkin için 1000 – 1200 miligram yeterli oluyor” diyor. Uzman “yağsız süt ve süt ürünlerinin” iyi bir kalsiyum kaynağı olduğunun da altını çiziyor.


Uzmanlar, kalsiyum ve kolesterolün damar sertleşmesi ve daralmasında rol oynayan başlıca etkenler olduğunu belirtiyor. Bu yüzden kalsiyum seviyesinin, alınan haplar nedeniyle vücutta aniden yükselmesinin damar yollarını tıkayan plaklar oluşmasına yol açabileceği belirtiliyor.

Araştırmayı eleştiren kimi uzmanlara göreyse özellikle osteoporoz görülen kadınlarda kalsiyum seviyesi çok önemli. Bu nedenle araştırmanın belli açılardan eksik olduğunu düşünen uzmanlar, kalsiyum hapları almaya devam edilmesi gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG