Erişilebilirlik

Kahve Prostat Kanseri Riskini Yüzde 60 Azaltıyor


Kahve Prostat Kanseri Riskini Yüzde 60 Azaltıyor
Kahve Prostat Kanseri Riskini Yüzde 60 Azaltıyor

Yeni bir araştırma, bol miktarda kahve içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin daha az olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma, dünyanın en sevilen içeceklerinden biri olan kahvenin yararlarından birini daha kanıtlıyor.

Araştırma kapsamında 50 bin erkek katılımcının her dört saatte bir tükettikleri kahve miktarı kaydedildi. 20 yıldan fazla süren araştırmaya göre kahve içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski kahve içmeyenlere oranla daha düşük bulundu. Ancak Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü’nden Kathryn Wilson, esas farkın, en ciddi prostat kanseri türlerine bakınca ortaya çıktığını söylüyor:

”Her gün altı fincan ya da daha fazla kahve tüketenlerin öldürücü prostat kanseri türlerine yakalanma riski, hiç kahve içmeyenlere oranla yüzde 60 daha düşük. Bu durum hem kafeinli hem de kafeinsiz kahve içinler için geçerli.”

Kahvenin kimyasal yapısı oldukça karmaşık. İçindeki çok sayıda antioksidan, prostat kanserinin oluşmasını etkiliyor olabilir.

Prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan ikinci kanser türü. Hastalıktan her yıl dünyada 250 bin erkek ölüyor.

Wilson, kahvedeki hangi bileşik ya da bileşiklerin prostat kanseri riskini azalttığının bilinmediğini, gelecekteki araştırmaların bu konuya yoğunlaşacağını söylüyor.

Uzman, erkeklere prostat kanseri riskini azaltmak için daha fazla kahve içmelerini tavsiye etmek için erken olduğunu, ancak kahvenin sağlık açısından birçok yararı olduğuna dair bilimsel kanıtların arttığını belirtiyor:

"Kahve kalp hastalığı ya da inme gibi rahatsızlıklara yol açmıyor, bu açıdan zararsız. Kahve içmenin karaciğer kanseri ve tip 2 şeker hastalığını önlemede de etkili olduğu düşünülüyor. Kahvenin zararlı olmadığı, tam tersine bazı durumlarda yararlı olduğuna dair kanıtlar artıyor. Bu kanıtlar çok sayıda kahve tiryakisinin içini rahatlatabilir.”

Harvard Üniversitesi’nden doktor Kathryn Wilson ve ekibi, kahve tüketimi ve prostat kanserinin öldürücü türleri arasındaki ilişkiyle ilgili araştırmalarının sonuçlarını Ulusal Kanser Enstitüsü’nün dergisinin İnternet sitesinde yayınladı.

XS
SM
MD
LG