Erişilebilirlik

Kahve Ömrü Uzatıyor mu?


Yeni bir araştırma kahve içmenin daha uzun yaşamanızı sağlayabileceğini gösteriyor. Circulation dergisine göre, Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’ndaki araştırmacılar bazı hastalıklar yüzünden ölümün günde üç ve beş bardak kahve içen kişilerde daha az görüleceğine inanıyor.

Araştırmacılar kafeinsiz kahvenin bile kardiovasküler ve nörolojik hastalıklar, tip 2 diyabet ve intihardan ölümü azalttığı sonucuna vardı.

Gıda bölümündeki birinci yazar olan doktora öğrencisi Ming Ding, “Kahvenin içindeki biyolojik aktif bileşikler ensülin rezistansını ve enflamasyonu azaltıyor. Bu, araştırmanın sonuçlarını açıklayabilir. Ama bu etkileri üreten biyolojik mekanizmaları incelemek için daha çok araştırma yapılmalı” diyor.

200 bin kişinin katıldığı büyük araştırma, üç ayrı inceleme grubundan alınan sonuçlara dayanıyor. Deneklerden her biri 30 yıl içindeki her dört yıl için kahve tüketim alışkanlıkları hakkında anket doldurdu.

Araştırmacılar araştırma sürecinde 19 bin 424 kadınla 12 bin 432 erkeğin “değişik sebeplerden” öldüğünü açıkladı.

Sonuçlar, ölçülü kahve içmenin, “kardiyovasküler kalp hastalığından, intihar, diyabetik ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklardan ölüm riskinin azaldığını” gösteriyor.

Araştırmacılar, kahve içmekle kanser arasında bağlantı bulunmadığını söylüyor.

Uzmanlar, sigara ve alkol tüketimi, obezite, aktivite seviyeleri ve katılanların diyetlerini de dikkate aldı.

Besin ve epidomoloji profesörü ve ekip başkanı Frank Hu, “Bu araştırma ölçülü bir şekilde kahve tüketiminin hastalıklara bağlı ölüm riskini azaltıp sağlığa yararlı olduğunu gösteriyor. Bu sonuç da ‘ölçülü kahve tüketimi sağlıklı bir diyetin parçası olabilir’ inancını destekliyor” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG