Erişilebilirlik

Kahire'de Yeni Gösteriler


Kahire'de Yeni Gösteriler
Kahire'de Yeni Gösteriler

Kahire’de ikinci gün de gösteri düzenlemek isteyen binlerce gösterici ve polis arasında çatışma çıktı.

Polis Kahire’nin en büyük meydanlarından birinde toplanan kalabalığı dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı. Otomobil lastiği yakan göstericiler, polise taşlarla saldırdı.

Son iki gün içinde Mısır’da en az 500 göstericinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Dün İçişleri Bakanlığı yeni gösterilere izin verilmeyeceğini ve protestocuların yargılanacağını açıklamıştı.

Yasağa rağmen 6 Nisan Gençlik Hareketi adlı muhalefet grubu Facebook üzerinden yayınladığı mesajda halkı bugün yeni sokak gösterilerine çağırmıştı.

Dün de Kahire, İskenderiye ve diğer kentlerde, 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimine son verilmesi çağrısı yapılan gösteriler düzenlendi. Kahire’deki göstericiler ve polis arasında çatışma çıktı. Dünkü olaylarda üç gösterici ile bir polis öldü. Mısır hükümeti 85 polisin de yaralandığını açıkladı.

Beyaz Saray tarafları itidalli davranmaya çağırdı ve Mısır hükümetinin ülkenin refahını yükseltmek için hala siyasi, ekonomik ve sosyal reformlar yapma şansının olduğunu hatırlattı.

Kifaye – Yeter Hareketi dahil tüm muhalefet grupları Facebook ve Twitter üzerinden gösterileri organize ediyor. Twitter yetkilileri Mısır hükümetinin siteye erişimi engellediğini açıkladı.

Hüsnü Mübarek eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın 1981 yılında şeriatçı militanlarca öldürülmesi üzerine bu göreve geçmişti.

Mısır o zamandan beri, yani yaklaşık 30 yıldır, ilk kez hükümet karşıtı gösterilere sahne oluyor.

XS
SM
MD
LG