Erişilebilirlik

HRW: "Kadına Şiddete Cezayı Arttıran Yeni Yasada Eksikler Var"


İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde TBMM'den geçen yasayla ilgili uygulamaları birkaç ay izledikten sonra bir rapor hazırlayacak

“Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yeni Kanun” koruma konusunda daha geniş kapsamlı. Şu an Türkiye’de yürürlükte olan ev içi şiddete dair olan yasa, sadece evli kadınları korumaya yönelik. Yeni düzenleme, evli olsun olmasın tüm kadınlar, çocuklar ve diğer aile bireylerini de koruma altına alıyor.

Yasa tasarısı aynı zamanda, polis, yerel idari yöneticiler ve aile mahkemelerinin de, şiddet mağduru veya şiddet riski altında bulunan kişilere, çeşitli aşamalarda koruma ve destek sağlama konusunda yetki veriyor. Yasa tasarısında, devlet tarafından barınak, geçici maddi yardım sağlanması ve hatta bazı vakalarda mağdura yeni bir kimlik kazandırma çalışmaları öngörülüyor. Yasa tasarısı ayrıca, aile mahkemelerine, şiddet uygulayan kişilere yaptırımlarda bulunma ve mahkeme kararıyla bu kişileri gözetim altında tutma yetkisi de veriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, İstanbul'dan telefonla yaptığımız söyleşide yasa tasarısında Türkiye'deki kadın sığınağı ihtiyacına yer verilmemiş olmasını bir eksiklik olarak niteledi ve hükümetin bu konuya eğilmesinin şart olduğunu vurguladı. Sinclair-Webb, Türkçe olarak sorularımızı yanıtladı ve uygulamanın çok önemli olduğunu, önümüzdeki aylarda neler yapıldığını yakından izleyerek raporlaştıracaklarını bildirdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın “Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri” kurması ve aile içi şiddetle mücadele ve yasaların uygulanması için gerekli kaynaklarla personel sayısını arttırmasınıda öngören yasa tasarısıyla ilgili olarak Emma Sinclair-Webb'in bir eleştirisi daha var. İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilisine göre, metinde, emniyette, savcılıkta ve kadına şiddetle mücadele eden merkezlerde uzman görevli bulundurulmasını ve bu görevlilerin yetiştirilmesini öngören bir madde olmaması ciddi bir eksiklik, çünkü şiddete maruz kalan kadınlar ve çocuklarla özel olarak ilgilenilmesi ve bunun profesyonel bir şekilde yapılması gerekiyor.

Emma Sinclair-Webb, dünyada birçok ülkede kadına şiddet uygulandığını, ancak Avrupa sözleşmelerini imzalamış bir ülke olarak Türkiye'de bu konudaki durumun "vahim" olduğunu söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 2011 yılı tarihli "Kocandır, Döver de Sever de: Türkiye'de Aile İçi Şiddet ve Korumaya Erişim" raporunda birçok şiddet vakası incelendi.Rapor için kendisiyle görüşme yapılan 22 yaşındaki Vanlı Gülşah S. isimli kadının sadece imam nikahlı olduğu için korunma talebi reddediliyor. Kocasının ailesinin evine taşınınca, ailenin birçok üyesi onu dövüyor, tecavüz ediyor, aç bırakıyor ve hatta çocuğunu öldürmeye teşebbüs ediyor. Genç kadın, İnsan Hakları İzleme Örgütü’yle yaptığı görüşmede durumunu “ Kayınpederim beni defalarca cinsel ilişkiye zorladı, aile bana yemek vermedi. Hamile kaldığımda beni kürtaja zorladılar ve çocuğun kız olduğunu gördüklerinde onu öldürmeye çalıştılar” diye anlattı.

Bir aile mahkemesi genç kadının koruma talebi dilekçesini, resmi nikahlı olmadığı için reddetti. Yeni yasayla Gülşah S.’nin koruma isteme hakkı olacak ve polisin kadının herhangi bir şekilde tehdit altında olmadığı ve zarar görmediği konusunda gözetim zorunluluğu doğacak.

Yeni yasa tasarısı, 2011 yılında kabul edilen ve bir ilk olan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ne dayanıyor. Türkiye’nin önleme, koruma, takip ve mağdurlara destek verme yoluyla kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda geniş kapsamlı yasal düzenlemelerin getirildiği anlaşmanın imzalandığı toplantıya ev sahipliği etmesi nedeniyle, bu sözleşmeye aynı zamanda “İstanbul Sözleşmesi" (İstanbul Konvansiyonu) da deniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Sorumlusu Emma Sinclair-Webb'le Hülya Polat'ın yaptığı söyleşiyi dinlemek için:



Hülya Polat'ın Dünya Kadınlar Günü ile ilgili yazısını Gökkuşağı adlı blogunda okuyabilirsiniz.


XS
SM
MD
LG