Erişilebilirlik

Kadınlardan Terörle Mücadele Projesi


Kadınlardan Terörle Mücadele Projesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Dünyada çok sayıda ülkede kadınlar radikallere başkaldırıyor, şiddet yanlısı ideolojilere karşı çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele projesi, avukat, blog yazarı, eylemci ve araştırmacı kadınları şiddet yanlısı radikallikle mücadele amacıyla biraraya getiriyor

Lübnan’dan Bangladeş’e kadar çok sayıda ülkede kadınlar radikallere başkaldırıyor, terörün ve şiddet yanlısı ideolojilerin kınanması için çalışıyor.

Lübnanlı Maya Yamut, terörün temel sebebini biliyor ve bu soruna tek bir çözüm olduğunu söylüyor: “Bu gruplara katılmamak gerektiği konusunda bilinçlendirme yapılmalı. Bu gruplar gerçek değil, sadece yanılsama. Disneyland benzetmesi yapılıyor ama bence bu yanlış. Çünkü terör ortamı hiç eğlenceli değil, oraya sadece şiddet yanlıları gidiyor.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele projesi, avukat, blog yazarı, eylemci ve araştırmacı kadınları şiddet yanlısı radikallikle mücadele etmek üzere bir araya getiriyor.

Proje kapsamında, Amerika’da iki hafta süren toplantılara katılanların görüşlerini paylaşması ve yeni stratejiler üretmesi hedefleniyor.

Filistinli araştırmacı Nadya Nusebah, şiddet yanlısı radikalliğe karşı verilen mücadelenin özellikle kadınlar için çok önemli olduğunu söylüyor: “Eğer kadınlar yeterince yumuşak ve anlayışlı olursa, en azından evdeki radikallik önlenmiş olur. Aynı zamanda, kadınların elinde sevginin gücü var. Eğer oğlunuzu, eşinizi, babanızı seviyorsanız, radikallik yanlısı düşmanların birçoğunu yenmiş olursunuz.”

Aşırı dincileri eleştiren bir blog yazarının öldürüldüğü Bangladeş’ten Priyanka Kanta, diğer dinlere saygı duymanın çok önemli olduğunu söylüyor: “Bangladeş’te laik bir düzen kurmak çok zor. Burada laikliği, başka dinlere saygı göstermek anlamında kullanıyorum. Siz dindar biri olabilirsiniz, ama bu başka dinlere inananlara zarar verebileceğiniz anlamına gelmez.”

Maya, gruptaki Pakistanlı bir kadının kendisine ilham verdiğini söylüyor: “Motivasyonumu yükseltti. Bu benim için çok önemli çünkü bazen bu işi bırakmak istediğim günler oluyor. Artık ne zaman motivasyona ihtiyacım olsa, onun anlattıklarını, herşeye rağmen savaşmaya devam ettiğini hatırlıyorum.”

Projeye katılanlar, şiddetin sosyal medya aracılığıyla hızla yayıldığı bir dünyada, böyle toplantıların fark yaratacağına inanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG