Erişilebilirlik

Kadife Devrim'in Lideri Öldü


Kadife Devrim'in Lideri Öldü
Kadife Devrim'in Lideri Öldü

Eski Çek Cumhurbaşkanı Vaslav Havel öldü. 75 yaşında hayatını kaybeden tiyatro yazarı Havel, Çekoslovakya’da komünist rejimin devrilmesine yolaçan “Kadife Devrime” öncülük etmişti.

Havel’in çek cumhuriyetinin kuzeyindeki hafta sonlarını geçirdiği evinde uyurken öldüğü açıklandı. Haval son nefesini verdiği sırada eşi ve bir rahibenin yanıbaşında olduğu bildirildi. Sigara tiryakisi olan Havel sürekli solunum sorunları yaşamasının yanısıra akciğer kanseri ameliyatı da geçirmişti.

Havel 1989’da İkinci dünya Savaşını sonundan beri iktidarda olan komünist rejimin yıkılmasından sonra demokratik yoldan seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştu. Havel’in cumhurbaşkanlığı sırasında Çekoslovakya serbest piyasa ekonomisine geçmiş ve 1993 ‘de ülke barışçı biçimde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere ikiye bölünmüştü.

Havel, 2003 yılında Çek Cumhuriyeti ve Slovakya Avrupa Birliği’ne katılmadan birkaç ay önce görevinden çekilmişti. 1999’da cumhurbaşkanlığı sırasında Çek Cumhuriyetinin NATO’ya katılmasını sağlayan Havel, ülkesini AB üyeliğine de hazırlamıştı. Ancak Havel en çok gurur duyduğu başarısının 1991’de Moskova öncülüğündeki Varşova Paktının dağılmasını sağlamak olduğunu söylerdi.

Havel, tiyatro yazarı 1968’de Sovyetlerin işgaliyle bastırılan “Prag Baharı” ndan sonra üne kavuştu. Moskova yanlısı hükümet Havel’in rejimi eleştiren oyunlarını yasaklarken kendisini sık sık hapis cezasına çarptırdı.

Ancak Havel, komünizmi şiddetle eleştiren oyun ve denemeler yazmayı sürdürdü ve gizlice dağıtılan yazıları büyük ilgi topladı.

XS
SM
MD
LG