Erişilebilirlik

Kaddafi'nin Oğlu: 'Sömürgeci Güçler Geri Gelir'


Amatör bir kişi tarafından çekilen bu fotoğrafta pankartlardan birinde "Kaddafi Libyalıları 'gerçek mermiyle' vurdu," yazıyor
Amatör bir kişi tarafından çekilen bu fotoğrafta pankartlardan birinde "Kaddafi Libyalıları 'gerçek mermiyle' vurdu," yazıyor

Libya lideri Muammer Kaddafi ülkede çıkan ayaklanmayı sert şekilde bastırmaya devam ederken, başkent Trablus’ta Kaddafi karşıtları ve yandaşları arasında yeni çatışmalar çıktığı bildiriliyor.

Görgü tanıkları Bingazi’de bazı askerlerin taraf değiştirip isyancıların yanına geçtiğini belirtiyor. Bingazi’de güvenlik kuvvetleri son birkaç gündür çok sayıda göstericinin üzerine ateş açarak öldürmüştü.

Ölü sayısı New York Merkezli İnsan Hakları Gözlem Örgütü’ne göre 173. Ancak Bingazi’deki hastane yetkilileri, yalnızca bu kentte en az 200 kişinin öldüğünü ve birkaç yüz kişinin de yaralandığını savunuyor.

Gösteriler ve şiddet olayları devam ederken Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, televizyona çıkarak olayların kontrolden çıkması durumunda ülkenin iç savaşa sürüklenebileceğini, ortalığın kan gölüne dönebileceğini, ülkenin tüm petrol zenginliğinin yok olabileceğini ve sömürgeci güçlerin geri dönebileceğini iddia etti.

Kaddafi’nin oğlu ülkenin bölünmesini engellemek amacıyla Libya anayasasını değiştirmek için diyalog başlatma ve yerel yönetimlere geçme sözü verdi. Seyfülislam Kaddafi, yaşanan şiddet olaylarından sürgündeki Libyalıları, uyuşturucu müptelalarını ve diğer suçluları sorumlu tuttu. Libya’nın “Mısır ya da Tunus olmadığını” defalarca tekrarlayan Kaddafi ülkesinin silahlı aşiretlerin kol gezdiği ve iç savaşa yatkın bir yer olduğunu söyledi.

Salı günü başlayan gösteriler Bingazi ve Libya’nın doğusundaki diğer kentlerin dışına yayılmadı. Muammer Kaddafi’nin kırk yıldır süren yönetimi ilk kez böylesine büyük bir ayaklanma ile karşılaşıyor.

XS
SM
MD
LG