Erişilebilirlik

Kaçırılan TIR Şöförleri 23 Gün Sonra Serbest


Türk sınırı yakınındaki Suriye kasabası Tel Ebyad'da yürüyüş yapan IŞİD militanları
Türk sınırı yakınındaki Suriye kasabası Tel Ebyad'da yürüyüş yapan IŞİD militanları

Irak Şam İslam Devleti militanları tarafından 10 Haziran’da Irak’ın Musul kentinde kaçırılan 32 TIR şoförü bugün serbest bırakıldı. IŞİD örgütü militanlarınca Diyala kenti yakınlarında serbest bırakılan rehin şoförler Kuzey Irak Kürt Yönetimi bölgesine ulaştı.

Rehinelerin başkonsolosluk yetkilileri tarafından karşılanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kamuoyunda yer alan ‘Dışişleri’nin olaydan haberi yok’ iddialarının aksine dün akşamdan beri olayı takip ettiklerini söyledi.

Davutoğlu: Dün haberi aldık, uykusuz kalıp süreci takip ettik

Davutoğlu, ’Türkiye, Irak’la iç içe bir ülke olarak Irak’ın her yerinde vatandaşları olan bir ülkedir. Bu tür olağanüstü durumlarda riskli durumlar ortaya çıkar. O günden bu yana Türk vatandaşlarımızla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Dün akşam itibarıyla olumlu bazı gelişmelerin ilk haberlerini almıştık. Vatandaşlarımız güvenli alana gelmedikçe ve bizzat ben seslerini duymadıkça açıklama yapmıyoruz’ dedi.

TIR şoförlerini THY uçağı getiriyor

Gece boyunca uykusuz kalarak gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Türkiye Dışişleri Bakanı, TIR şoförlerini Türkiye’ye getirmek üzere Türk Hava Yolları’nın Erbil’e uçak gönderdiğini açıkladı.

THY’ye ait özel uçak TSİ 17 sularında indi. 32 TIR şoförü Ankara’ya getirildikten memleketlerine gönderilecek.

Davutoğlu: Başkonsolosluk’tan alınan 49 kişiyi de getirmeye çalışıyoruz

Peki Musul Başkonsolosluğu’nda rehin alınan aralarında Musul Başkonsolosu’nun da bulunduğu 49 kişinin akıbeti ne olacak?

Davutoğlu bu soruya,’ 49 vatandaşımızı da Türkiye’ye getirmek için uğraşıyoruz. Hiçbir şey bir vatandaşımızın canından, saç kılından daha değerli değildir. Bazılarının kamuoyunun bildiği bilmediği bu tür zor şartlardan kurtarma imkanına sahip olduk. Bu çalışmalarda hep zihnimizde ülkelerine döndükleri anda seslerini duymak vardı. Hiçbir hesap bunun ötesinde değildir’ yanıtını verdi.

Haberi bir TIR şoförü verdi

Türkiye kamuoyu 9 Haziran günü İskenderun Limanı’ndan Musul’daki bir termik santrala mazot götürmek için yola çıktıktan sonra kaçırılan 32 TIR şoförünün serbest bırakıldığını rehinelerden Serdar Bayar’ın yakınlarına telefon etmesiyle öğrendi. Şırnak’ın Silopi ilçesindeki ailesini arayan TIR şoförü serbest bırakıldıktan sonra Bayar, ‘Sağlığımız iyi. Bir sorunumuz yok. Eşyalarımızı topladıktan sonra bizi bir araca bindirdiler ve Kürt bölgesine doğru yola çıkardılar. Mahmur’da serbest bırakmalarını bekliyoruz’ dedi.

Serbest bırakıldıktan sonar NTV canlı yayınında katılan şoför Mustafa Tezdöner ise "Ben rahat konuşamıyorum. Serbestsiniz dediler, arabalarımızı aldılar. Şu anda bizi akşama kadar Habur Sınır Kapısı’nda olmayı umuyoruz. Yanımızda Türk yetkili yok. Şu anda rahat konuşamıyorum. Sizinle konuştuğumu bilseler öldürürler beni" dedi.

CHP’li Güneş’ten IŞİD iddiası

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli milletvekili Hurşit Güneş, ‘Türk TIR şoförleri serbest bırakılmış. Biz Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olmasıyla oradaki ortaklarının gereğini yapacağını biliyorduk’ diyerek Erdoğan hükümetinin defalarca reddettiği ‘IŞİD’le Türkiye arasında ilişki var’ iddiasını bir kez daha gündeme getirdi.

Yayın yasağının kaldırılması için yapılan başvuru reddedildi

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 16 Haziran’da aldığı karar uyarınca Musul’daki rehinelerle ilgili haberlere yayın yasağı var. Mahkeme, 2014-566 kararında IŞİD terör örgütü tarafından bilinmeyen bir yere götürülen Türk vatandaşlarının güvenliklerinin sağlanması için her türlü yazılı ve görsel basın ile internete yayın yasağı getirmişti.

Kararda ayrıca bu konuda yapılan haberler, ‘gereksiz yere gerçeğe aykırı ve devletin zafiyetini ortaya koyacak şekilde yayınlar’ olarak değerlendirilirken toprak bütünlüğünün korunmasına aykırı ve kamu güvenliğini zedeleyici nitelikte bulunmuştu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin çıkardığı Bizim Gazete’nin ‘yayın yasağı’nın kaldırılması için yaptığı başvuru, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Salı günü reddedildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG