Erişilebilirlik

Kaçak Göçmenler Vatandaşlık İstiyor


Kaçak Göçmenler Vatandaşlık İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Göçmenlik reformuyla ilgili tartışmalar, Amerikan Kongresi'ni uzun süre meşgul edeceğe benziyor. Kaçak göçmenlere Amerikan vatandaşlığı verilmesi, göçmenlik reformunun en tartışmalı maddesi

Kongre yaz tatilindeyken yüzlerce gösterici Cumhuriyetçi Milletvekili Kevin McCarthy’nin California’daki seçim bölgesinde toplandı. Amaç, McCarthy’nin göçmenlik reformuna muhalefetini değiştirmekti.

Göstericilerin talebi, Temsilciler Meclisi’nin 11 milyon kaçak göçmene Amerikan vatandaşlığı yolunu açacak kapsamlı bir göçmenlik reformunu onaylaması. Dolores Huerta, göçmen hakları savunucusu: ”Amerika’ya gelen göçmenler, yani Amerika’yı kuranlardan tutun şu anda ülkede bulunan son göçmenlere kadar Amerika’ya ayak basan her göçmen grubu Amerikan vatandaşlığı hakkını elde etmiştir.”

Göstericiler California’daki bürosuna girdiğinde McCarthy’yi bulamadılar.

Ancak daha sonra McCarthy’nin İnternet sitesinde milletvekilinin vatandaşlık maddesine karşı çıktığı, Amerika’ya kaçak girenlerin affedilmemesi gerektiğine inandığı yazıldı.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi milletvekillerinin birçoğu McCarthy gibi düşünüyor ve göçmenlik reformu yanlısı gösterilerden etkilenmişe benzemiyorlar. Cumhuriyetçi danışman John Feehery’ye göre göstericiler, taktiklerini değiştirmeli: ”Göstericilerin yapabileceği en kötü şey, Cumhuriyetçi milletvekillerinin büroları önünde protesto yapmak. Yapabilecekleri en etkili şeyse seçmen kaydı yaptırıp göçmenlik reformunu desteklemeyen Cumhuriyetçiler’e oy vermeyeceklerini açıklamak.”

Frank Sharry göçmenlik reformu lehinde lobi yapıyor: ”Siyaset, baskı demektir. İnsanları örgütlemek, harekete geçirmektir. Sesinizi duyurmaktır.”

Sharry, siyasetçilerin sadece sokaktaki protestoculardan değil, geniş bir kitleden baskı gördüğünü söylüyor: ”Politikacılar, göçmenlik reform konusunda göçmenlerin, iş çevrelerinin, teknoloji girişimcilerinin, din adamlarının, sendika liderlerinin sesini duyuyor. Bu duruma Amerikan siyasetinde sık rastlanmaz. Bu nedenle umutluyuz.”

Ancak Senato’dan geçen kapsamlı göçmenlik yasasını oya sunmayacaklarını söyleyen Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, işe başka yerden başlama taraftarı: ”Sınırlarımızın güvenliğini sağlamak ve göçmenlik yasalarımızı sıkı bir şekilde uygulamak bu süreçteki ilk büyük adımdır.”

John Feehery ise, ”Birçok ankete göre, Cumhuriyetçi seçmenler, kaçak göçmenlere af yasasının geçmesini istemiyor. Kapsamı genişletilmiş herhangi bir yasa, af niteliğindedir. Cumhuriyetçi liderler bu nedenle vatandaşlık hakkı maddesini kabul etmiyor” diyor.

Öte yandan Demokratlar kaçak göçmenlere vatandaşlık hakkı tanımayan bir tasarıyı desteklemeyeceklerini söylüyor. Protestocuların çabalarına rağmen göçmenlik reformuyla ilgili anlaşmazlık devam ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG