Erişilebilirlik

Kaçak Balık Avcıları Uyduların Takibinde


Google Earth görüntülerini inceleyen uzmanlar, Basra Körfezi’nde kaçak balık avcılığının tehlikeli boyutlara ulaştığı sonucuna vardı

Kanada’da bulunan British Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları uzmanları şaşırttı. Uydu fotoğrafları aracılığıyla yapılan incelemelerde 2005 yılında bu bölgede balık yakalamak için kurulmuş 1,900 set olduğunu saptayan uzmanlar, bu setlerin yaklaşık olarak 31,000 ton balık yakaladığını ancak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne bildirilen resmi kayıtların 5,260 ton olduğu belirtildi.

Görünüş itibarıyla çiti andıran ve su altına kurulan bu setler, gel-gitlerden ve okyanustaki akıntılardan faydalanarak deniz ürünlerini yakalama imkanı sağlayan ve eski çağlardan beri kullanılan yaygın bir yöntem. Uzmanlar, yöntemin yaygın olmasına rağmen deniz canlıları üzerindeki etkisini tam olarak araştıran bir çalışma yapılmadığını, bu anlamda uydu teknolojisinin büyük imkanlar sağladığını vurguluyor.

Araştırmanın yöneticilerinden Daniel Pauly, dünya üzerinde avlanan balık miktarı ile ilgili ülkeler tarafından kendilerine bildirilen verilerin gerçeği yansıtmadığını bir kez daha gördüklerini ancak bundan sonra uydu fotoğrafları ve diğer teknolojileri kullanarak bu rakamları kolaylıkla kontrol edebileceklerini belirtiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG