Erişilebilirlik

'Taleban'a Kabil Yolunda NATO Güvenli Geçiş Sağladı'


'Taleban'a Kabil Yolunda NATO Güvenli Geçiş Sağladı'
'Taleban'a Kabil Yolunda NATO Güvenli Geçiş Sağladı'

Afganistan’daki Amerikan ve NATO kuvvetlerinin komutanı Org. David Petraeus, hükümetle görüşmek üzere Kabil’e giden Taleban liderlerine ittifak birliklerinin güvenli geçiş sağladığını söyledi.

Petraeus, Londra’da yaptığı basın toplantısında, güvenli geçişe, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin Taleban’la uzlaşı sağlama çabalarına destek amacıyla izin verildiğini kaydetti.

Amerikalı komutan, Taleban liderlerinin, NATO’nun izni olmadan başkent Kabil’e gitmesinin ‘hiç de kolay bir iş’ olmayacağını da söyledi.

Petraeus, üst düzey Taleban liderlerinin Kabil hükümeti ve Afganistan’la ilgili diğer ülkelerle temasa geçtiklerini vurguladı, ancak bu görüşmelerin ‘başlangıç’ niteliği taşıdığını dile getirdi.

Amerika’nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke da Cuma günü yaptığı açıklamada, Taleban’ın Kabil hükümetiyle görüşme çabasının resmi olarak müzakere sayılamayacağını söyledi. Holbrooke, bunun Taleban’ın silah bırakarak yeniden entegre olma isteğinin bir parçası olduğunu savundu.

Amerikalı diplomat, uzlaşı arayışıyla, Taleban üzerindeki askeri baskıyı güçlendirme arasında bir çelişki olmadığını da sözlerine ekledi.

Bu arada Pakistan hükümeti de Taleban militanları ile Afganistan arasındaki görüşmelerde arabuluculuk rolü üstlenebileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG