Erişilebilirlik

Kabil'de Hazaralar'ı Hedef Alan Bombalı Saldırıyı IŞİD Üstlendi


Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırıyı IŞİD üstlendi. Bir kitle protesto eyleminde düzenlenen saldırıda en az 80 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Örgüt web sayfasından yayınladığı açıklamada, saldırının Afganistan’ın Hazara azınlığına bir uyarı olduğunu açıkladı, çoğu Şii olan Hazaralar’ı Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan Esat rejimine destek vermemeleri konusunda tehdit etti.

Afgan İçişleri Bakanlığı, üç intihar bombacısının barışçı göstericileri hedef aldığını, bombacılardan yalnızca birinin üzerindeki patlayıcıları göstericilerin içinde ateşlemeyi başardığını belirtti. Diğer iki bombacıdan biri erken infilak edip kendisini öldürürken, diğerleri de güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu öldürüldü.

Saldırıya hedef olan Hazaralar, ülkenin iç bölgelerinde çoğunlukta oldukları Bamiyan iline elektrik verilmesi amacıyla gösteri düzenliyordu. Saldırganların bu göstericileri sırf Şii oldukları için hedef aldığı sanılıyor.

İnsan hakları örgütleri, İran’ın ülkedeki üç milyon Afgan mülteciyi gizlice eğitip, Suriye’de IŞİD’le savaşan İran kuvvetlerine yardıma gönderdiğini iddia ediyor. İran’daki üç milyon mülteciden yalnızca bir milyonu kayıtlı ve bunların da gizlice eğitilip Suriye’ye gönderilenler arasında bulunduğu belirtiliyor.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani saldırının “teröristlerin ve fırsatçıların” işi olduğunu söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı ve Kabil’deki Amerikan büyükelçiliği saldırıyı kınadı. Saldırı, yazılı açıklama yayınlayan Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından da kınandı.

Uluslararası Af Örgütü, saldırının barışçı göstericileri hedef almasının, “silahlı grupların insan hayatını kesinlikle ciddiye almadığının” göstergesi olduğunu açıkladı.

Hazaralar, Mayıs ayında da benzer bir gösteri düzenlemiş ve Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Afganistan ve Pakistan’dan geçecek ve milyonlarca dolara dolara mal olan elektrik hattının yoksul Bamiyan ilinden geçmesi çağrısında bulunmuştu. İlk seferinde hattın Bamiyan’dan geçmesi planlanıyordu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG