Erişilebilirlik

Jüri Kararını Verdi Ferguson Karıştı


Amerika’nın Missouri eyaletinin Ferguson kentinde silahsız siyah bir genci vurarak öldüren beyaz polisin “yargılanmayacağı” kararının büyük jüri tarafından açıklanmasının ardından Ferguson sokakları son ayların en şiddetli olaylarını yaşıyor

Amerika’nın Missouri eyaletinin Ferguson kentinde silahsız siyah bir genci vurarak öldüren polisin “yargılanmayacağı” kararının büyük jüri tarafından açıklanmasının ardından Ferguson sokakları son ayların en şiddetli olaylarına ev sahipliği yapıyor.

Şiddetli protestolar, 18 yaşındaki siyah genç Michael Brown’ın ölümünden sorumlu polis Darren Wilson’ın yargılanmayacağı kararının Pazartesi akşam saatlerinde duyurulmasıyla başladı.

Onlarca bina ateşe verildi

St. Louis Emniyet Müdürü Jon Belmer, onlarca binanın ateşe verildiğini, pek çoğunun harabeye döndüğünü, çıkan olaylarda en az 29 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Emniyet yetkilileri ayrıca, Ferguson polisinin çıkan olaylara müdahale ederken ateşli silah kullanmadığını da kaydetti.

Göstericiler yer yer polis araçlarına saldırdı, bazılarını ateşe verdi. Polis, çıkan olaylarda göz yaşartıcı gaz kullandı. Bölgede zaman zaten silah sesleri duyuldu anca yetkililerden gelen açıklamaya göre, yaralanan olmadı.

Protestolar Amerika’nın her yerinde

Jüri kararının ardından başlayan gösteriler Ferguson’la sınırlı kalmadı. Amerika genelinde pek çok şehirde Ferguson kararı protesto edildi. New York’daki ünlü Times Meydanı’nda toplanan göstericiler ellerinde “Eller Yukarı, Ateş Etme”, “Polis Zulmü” gibi dövizlerle polis şiddetini protesto etti.

Oaklan ve Chicago’daki gruplar, bazı otoyolları trafiğe kapatarak, bazı görgü tanıkları tarafından Brown’ın vurulmadan önceki durumu olarak tasvir edilen ellerini yukarı kaldırarak teslim olma anını canlandırdı. Ayrıca başkent Washington’da da küçük bir grup Beyaz Saray önünde toplandı.

Michael Brown’ın polis kurşunuyla ölmesi, siyah nüfusun yoğunlukta olduğu Ferguson kasabasında ırkçılık karşıtı protestoların başlamasına neden olmuş ve bu protestolar geride bıraktığımız yaz aylarında Amerika’nın çeşitli şehirlerine yayılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG