Erişilebilirlik

JPMorgan Chase ABD ve İngiltere'ye Ceza Ödeyecek


Amerika’nın en büyük bankası JPMorgan Chase, Amerikan ve İngiliz hükümetlerine 920 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.
Banka, Londra şubesindeki karmaşık finans işlemleri güvenilir bir şekilde takip ve kontrolünü yapmadığı gerekçesiyle bu cezayı ödeyecek.

Varılan anlaşmaya göre JPMorgan Chase, 920 milyon dolarlık cezanın 700 milyon Doları’nı üç Amerikan makamına; Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Devlet Denetleme Dairesi’ne ödeyecek. 220 milyon doları ise İngiltere Mali Denetleme Kurumu alacak.

İngiltere ve Amerika bankanın Londra şubesindeki karmaşık finans işlemleri güvenilir bir şekilde kontrol edemediği için geçen yıl 6,2 milyar dolarlık kayba neden olduğunu iddia ediyordu. Ayrıca, Londra’daki yöneticilerin bu kayıpları banka üst yönetimine ve ilgili devlet kurumlarına zamanında bildirmemesi de soruşturma kapsamında incelendi. JPMorgan Chase, her iki suçlamayı da kabul etti.

Bankanın milyonlarca dolarlık ceza ödemesine neden olan finans işlemlerini Bruno Iksil isimli broker’ın yaptığı biliniyor.
Iksil’in yanlış kararları sonucu bankanın kayba uğraması sonrasında JPMorgan Chase’in borsadaki değeri de 51 milyarlık düşüş gösterdi.

Dört üst düzey yönetici görevlerini bıraktı, Yönetim Kurulu Başkanı’nın maaşı da yarı yarıya kesildi.
Amerikalı yetkililer, banka ile ilgili soruşturmayı hala devam ettiriyorlar.

Banka hakkındaki soruşturmalardan biri de rüşvet iddialarıyla ilgili. JPMorgan Chase’in Çin’de iş yapabilmek için üst düzey Çinli yöneticilerin çocuklarını hak etmedikleri pozisyonlarda işe aldıkları iddia ediliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG