Erişilebilirlik

Jones: 'Türkiye'yle Amerika Birlikte Durmalı'


Org. James Jones (Arşiv)
Org. James Jones (Arşiv)

29. Türk Amerikan Konseyi toplantılarının kapanışında Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli Orgeneral James Jones bir konuşma yaptı

29. Türk Amerikan Konseyi toplantılarının kapanışında Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli Orgeneral James Jones bir konuşma yaptı. Jones, Türkiye’yle Amerika’nın birlikte durması gerektiğini söyledi.

Görevinden ayrılmaya hazırlanan Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Orgeneral James Jones, dün akşam, Türk Amerikan Konseyi’nin kapanış yemeğinde yaptığı konuşmada Türkiye’yi Amerika’nın kilit müttefiklerinden biri olarak nitelendirdi. Obama yönetiminin Türk Amerikan ilişkilerinin yeniden güçlendirilmesine büyük öncelik verdiğini söyleyen Jones, ikili ilişkilerin geliştiğini, güçlendiğini kaydetti.

Jones, Türkiye’yle Amerika’nın – iki demokrasi olarak karşılarında kıyaslanamaz zorluklar bulunduğunu vurguladı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Orgeneral Jones “iki ülkenin NATO anlaşmasının beşinci maddesi uyarınca birbilerinin güvenliği konusunda kutsal bir sorumlulukları” olduğunu kaydetti. Jones, Türk Amerikan ilişkilerinin ortak çıkarlara, ortak değerlere dayalı olduğunu söyledi.

Jones, “Bu kadar çok zor konu üzerinde işbirliği yapmamız, ortaklığımızın ve dostluğumuzun ortak düşmanlara değil, ortak çıkarlara, ortak değerlere dayandırıldığını gösterdiğini” söyledi. Jones, bu ortak değerleri ve çıkarları, barış; güvenlik, demokrasi ve refah olarak sıraladı.

Jones Türkiye’nin Afganistan ve Irak’ın istikrara kavuşmasında önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Orgeneral Jones Amerika’nın PKK terör örgütüne karşı mücadelede kararlı olduğunu söyledi ve Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesinden sonra da bu alanda işbirliğinin süreceğini vurguladı.

Jones bunun yanında Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada İran’a yaptırım uygulanmasına karşı çıkmasının ve Mavi Marmara olayının ardından yaşananların ikili ilişkilerde gerginlik yarattığını da kaydetti.

Ancak Jones, Türkiye’yle Amerika'nın birlik içinde hareket etmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Orgeneral Jones, “Eğer başarılı olacaksak, geçmişte olduğu gibi birlikte durmalıyız... NATO müttefikleri, stratejik ortaklar ve dost ülkeler olarak birlikte durmalıyız” diye konuştu.

Orgeneral Jones Obama Yönetimi’nde Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’nı iki yıl süreyle sürdürmeyi kabul etmişti. Ay sonunda görevinden ayrılacak olan Jones’un yerine, yardımcısı Thomas Donilon geçecek.

XS
SM
MD
LG