Erişilebilirlik

John Kerry Ortadoğu Ziyaretini Tamamlıyor


John Kerry
John Kerry

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan terör sorununun her yeri tehdit etmesinin “an meselesi” olduğunu söyledi.

Türkiye’deki temaslarını tamamladıktan sonra Mısır’a geçen John Kerry, Kahire’de Dışişleri Bakanı Sami Şükrü’yle bir araya geldi.

Başkan Obama’nın IŞİD’le mücadele stratejisi çerçevesinde koalisyon kurma çalışmalarını sürdüren Kerry, bölge ülkelerini ziyaret ediyor. Bu çerçevede Mısır, Kerry’nin uğrayacağı son ülke oldu.

İslam Devleti (IŞİD) militanlarının İslam adına savaşmalarına rağmen yaptıklarının bu dinle bağdaşmadığını söyleyen Kerry, örgütün yaydığı “nefret mesajının” Müslümanlar’ın çoğunluğu tarafından reddedildiğini belirtti. El Ezher Üniversitesi’nin merkezinden konuştuğunu hatırlatan Kerry, Mısır’ın aşırı dinci ideolojiyi reddetmede “kritik öneme” sahip olduğunu belirtti.

Kerry’yle ortak basın toplantısıda konuşan Mısır Dışişleri Şükrü, konuk Amerikalı bakanın IŞİD’le küresel mücadele çağrısına destek verdi. Şükrü, Mısır hükümetinin IŞİD ve diğer terör örgütleri arasındaki bağlantıyı gördüğünü ve bu grupların sınırları aşarak tehlike saçtıklarına inandıklarını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Kahire’deki temasları çerçevesinde Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sissi’yle bir araya gelecek.

Washington IŞİD’le mücadele stratejisini Irak’ta düzenlediği hava saldırısının ötesine genişletmek istiyor. Amerika, hava saldırılarını örgütün üs olarak kullandığı Suriye topraklarına da kaydırmaya çalışırken, diğer bölge ülkeleriyle de istihbarat çalışmalarını ve insani yardım çabalarını arttırma, militanlarla savaşan ülke ve grupları silahlandırma, örgüte militan akışını kesme ve mali kaynaklarını kurutma alanlarında işbirliği sağlayacak bir stratejiyi hayata geçirmeye çalışıyor. Bu kapsamda Amerika, Suriye’de hem Esat rejimi, hem de IŞİD militanlarıyla savaşan militanları da desteklemeyi planlıyor.

Dün Amerikan hükümeti, IŞİD’le “savaş halinde” olduğunu açıklamıştı.

Başkan Barack Obama, dün yaptığı açıklamada, Amerika’nın Batı ve Arap ülkeleriyle oluşturmaya çalıştığı koalisyonun, “IŞİD’in savunduğu İslam anlayışını” kırmayı amaçladığını söyledi.

IŞİD militanları Suriye’nin batısında ve Irak’ın kuzeydoğusunda büyük bir toprak parçasını kendi denetimleri altında tutuyor. Militanlar iki ülke sınırlarından rahatlıkla geçebiliyor. Örgüt, sistematik katliamlarıyla bölgede yaşayan ve Sünni olmayan yerel halka korku salarken, onbinlerce kişi canlarını kurtarmak için evlerini terk etmek zorunda kaldı. Amerika’nın hava saldırılarına misilleme amacıyla rehin tuttuğu iki Amerikalı gazetecinin başını kesen örgüt, Musul’daki Türk Konsolosluğunu’da basarak 49 diplomat ve ailesini Haziran ayından bu yana rehin tutuyor.

Kerry, Ankara’da yaptığı açıklamada IŞİD’le mücadelede 40 ülkeden farklı destek vaatleri aldığını bildirdi. Rehin diplomatların hayatından endişe eden Türkiye, mücadeleye aktif olarak destek veremiyor.

Amerika’nın Beyrut Büyükelçisi David Hale, Lübnan ordusuna “acele kargoyla” Amerikan yapımı silahlar gönderildiğini bildirdi. Silahların finansmanını Suudi Arabistan sağlıyor. Silahlar arasında helikopterlerden atılabilen Hellfire füzeleri de bulunuyor.

Öte yandan Irak’ın yeni başbakanı Haydar el İbadi, Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’den yazılı güvence aldığını bildirdi. Boehner mektubunda Amerikan Kongresi’nin Bağdat’a IŞİD’le mücadelesinde destek vereceğini yazıyor.

Amerika Temsilciler Meclisi, gelecek hafta ılımlı Suriye muhalefetine askeri eğitim ve silah desteği verme konusunda Başkan Obama’nın talebini oylayacak.

Amerika’nın IŞİD’le mücadele koalisyonuyla koordinasyonu, özel temsilci göreviyle emekli Orgeneral John Allen yapacak. John Allen, 2007 yılında Irak’taki el Kaide yapısıyla mücadelede önemli rol oynamış, ardından Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanlığını yapmıştı.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Mısırlı yetkililerle görüşme programında yalnızca IŞİD’le mücadele bulunmuyor. Kerry ayrıca Gazze’deki ateşkes, Libya’nın güvenliği ve Mısır’ın demokrasiye geçiş sürecini de Kahire’deki temasları sırasında ele alacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG