Erişilebilirlik

John Kerry Ortadoğu'dan Sonra Pakistan'da


John Kerry Ortadoğu'dan Sonra Pakistan'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry uzun zamandır beklenen Pakistan ziyaretine başladı. Afganistan’daki uluslararası birliklerin 2014 yılı sonuna kadar çekilmesi öncesindeki bu ziyaretin, bir süredir Ortadoğu’ya odaklanan Dışişleri Bakanının gündemine Güney Asya’yı getirmesi bekleniyor

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry uzun zamandır beklenen Pakistan ziyaretine başladı. Afganistan’daki uluslararası birliklerin 2014 yılı sonuna kadar çekilmesi öncesindeki bu ziyaretin, bir süredir Ortadoğu’ya odaklanan Dışişleri Bakanının gündemine Güney Asya’yı getirmesi bekleniyor. Jeff Seldin’in haberi.

John Kerry’nin Pakistan ziyareti, Navaz Şerif’in Mayıs ayındaki seçimleri kazanarak başbakanlık koltuğuna oturmasından buyana Amerika’nın bu ülkeye en üst düzey ziyareti olma özelliği taşıyor. Dışişleri Bakanı Kerry’nin Pakistan’dan başta Afganistan olmak üzere komşu ülkelerdeki istikrarı teşvik etmesini istemesi bekleniyor.

Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki açıklıyor: “Bölge güvenliği açısından hayati önem taşıyan Afganistan’da istikrar ve güvenliği desteklemek için Pakistan’ın işbirliği önemli. Pakistan’ın kendi güvenliği ve istikrarı da Afganistan’da başarılı bir çekilme gerçekleşmesine bağlı ve iki ülke ilişkilerinin inşası için atılacak her adım bizim için çok önemli.”

Pakistan hükümeti de aynı görüşü Dış Politika Sorumlusu Sartaj Aziz aracılığıyla dile getirdi: “Barış ve istikrara kavuşmuş bir Afganistan Pakistan’ın da temel çıkarları arasında yer alır. Çünkü orada güvenlik ve barış sağlanmadan Pakistan’ın huzur ve güvenliği temin edilemez.”

Ancak Kabil ile İslamabad arasında ilişkiler gergin. Afgan yetkililer, Pakistan’ı barış müzakerelerinin aksamasının ardından Taleban’la iktidar paylaşımı anlaşması yapmaya çalışmakla suçluyor.

Amerika’nın Afganistan Özel Temsilcisi Büyükelçi James Dobbins, Amerika’nın Sesi’ne bu iddiaların durumu zorlaştırdığını söyledi: “Pakistan işbirliği yaptığında da yapmadığında da eleştirilerin hedefi oluyor. Yani Pakistan açısından bu, başarmanın asla mümkün olmayacağı bir durum.”

Amerika’nın bölgeye insansız hava araçlarıyla yaptığı saldırılar yüzünden Washington’la da ilişkileri gergin.

Atılacak önemli adımlarla ilgili süre daralıyor. Zira Amerika ve diğer Nato birlikleri, 2014 sonuna kadar ülkeden çekilecek, ardından Afganistan’da seçim yapılacak.

Washington’un İsrail Filistin barış görüşmelerini yeniden canlandırma çabaları ve Afganistan’da istikrar için beklenti oluşturmanın yanısıra, Dışişleri Bakanı Kerry’nin gündeminde Suriye krizi ve Mısır’daki ayaklanma gibi birçok önemli konu bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG