Erişilebilirlik

John Kerry Kimdir?


John Kerry Kimdir?
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
Uluslararası politika ve dünyadaki gelişmeler beş dönemdir senatörlük yapan Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry’nin alışık olduğu konular. Görevi kapsamında çatışma bölgelerine giden ve dünya liderleriyle görüşen Kerry, önemli bir dış politika uzmanı.

1943 doğumlu olan Kerry, John F. Kennedy’nin başkanlığı döneminde dış politikayla ilgilenmeye başlamış.

Kerry, “Ben lisedeyken, Başkan John Kennedy, gençleri vatana hizmete çağırdı. Bu, bizler için büyük bir yolculuğun başlangıcı oldu. Medeni haklar, oy kullanma hakkı, kadın hakları, barış gibi konularda yürümeye başladık. Dünyayı değiştirebileceğimize inanıyorduk ve bunu başardık,” şeklinde konuşmuştu.

Yale Üniversitesi’nden mezun olan John Kerry, 1960’larda Vietnam Savaşı’na katıldı, beş savaş madalyası aldı. Amerika’ya döndükten sonra savaşı ve gördüklerini lanetledi: “Havada uçuşan vücutlar, rastgele ateş açılan siviller, yanan köyler gördüm.”

Savaş aleyhtarı sicili ve merkezin solundaki görüşleri Kerry’nin siyasi hırsını azaltmadı. Hukuk derecesini aldıktan on yıl sonra Kerry 1984 yılında Massachusetts eyaletinden aday oldu ve senatör seçildi.

Kendisi gibi Massachusetts senatörü olan Edward Kennedy’nin zaman zaman gölgesinde kalan Kerry 1980’lerin sonunda Reagan döneminde İran-Kontra olayını soruşturarak kendisini kabul ettirdi. Vietnam Savaşı sırasında kaybolan Amerikalı askerlerin bulunmasına, nükleer silahların yayılmasını önleme çalışmalarına ve iklim değişikliğiyle mücadeleye büyük önem vermesiyle tanındı.

John Kerry, 2004 yılında Demokrat Parti’nin başkan adayı oldu: “Gücümüzün nerelere ulaşabileceğini biliyorum, ideallerimizin bilincindeyim. Amerika’yı bir kez daha dünyanın en güçlü ülkesi haline getirmek zorundayız. Bizden korkmalarını değil bizi örnek almalarını istiyoruz.”

Başkan seçilemeyen Kerry senatörlüğe devam etti. 2009 yılında Kerry, Başkan Obama’nın ilk dışişleri bakanının onaylanması oturumuna başkanlık etti: “Hillary Clinton karşılaştığımız karmaşık sorunları halledecek zekaya sahip olduğunu kanıtlamıştır.”

Siyaset uzmanı Thomas Mann, Kerry’nin Amerika’nın bir numaralı diplomatı olmayı hak ettiğini söylüyor: “Senatör Kerry çok zeki ve deneyimli. Etkili bir diplomat olacağından ve yönetim için dış politika geliştirmede çok yararlı olacağından kuşkum yok.”

Kerry’nin Dışişleri Bakanı olmasına Senato’da ciddi bir muhalefet beklenmiyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyetçi Senatör John McCain, John Kerry’nin kolayca onaylanacağını söylemiş ve Kerry’den “Dışişleri Bakanımız” diye bahsetmişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG