Erişilebilirlik

John Kerry İran'la Anlaşmayı Savundu


John Kerry İran'la Anlaşmayı Savundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

John Kerry İran'la Anlaşmayı Savundu

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Tahran’la yapılan nükleer anlaşmanın uygulanmasının, dünyayı daha güvenli bir yer haline getireceğini, İran halkının yaşam standartlarını yükselteceğini ve Amerika’yla İran arasında yeni fırsatlar doğuracağını söyledi. Kerry, Amerika’nın Sesi Farsça Bölümü’nden Setareh Derakhshesh'e verdiği demeçte, son anlaşmayı değerlendirdi. Richard Green’in haberi.

Amerika’nın Sesi Farsça Bölümü’nün sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı John Kerry Kongre’nin, anlaşmanın onaylanmamasının Ortadoğu’da daha çok savaş ve çatışmaya yol açacağını sonunda anlayacağı umudunu dile getirdi:

“Eğer bu anlaşma olmazsa, Ayetullah, ‘Neden bu görüşmeleri yaptık? Bir sonuç alamadık’ diyecek. Yıllardır İran’a uygulanan yaptırımlara destek veren müttefiklerimiz de madem bir anlaşma olmayacaktı, neden o zaman bunca yıl yaptırım uyguladık sorusunu soracak. Eğer bu anlaşma yürürlüğe girmezse, yapılan her şey boşa gidecek ve bu da zaten çok sorunlu olan bu bölge için daha büyük tehlikeler getirecek.”

Dışişleri Bakanı Kerry, görüşmelerde Tahran’a insan hakları ihlallerinden vazgeçmesi ve İran’da hapiste olan Amerikalılar’ı serbest bırakması için baskı yapması gerektiği konusunda yöneltilen eleştirilere karşı Obama yönetimini savundu:

“Bu anlaşmayla, daha önce de söylediğimiz gibi, İran’la mevcut öteki konuları da gündeme getirseydik,10 yıl daha görüşme yapar ve hiçbir sonuç alamazdık. İran’ın bu süre içinde nükleer silah geliştirme tehlikesi yüzünden bu kadar zamanımız yoktu.”

Kerry, eğer bu anlaşma tümüyle uygulanırsa, İran’la ilgili konularda çok güzel gelişmeler sağlanabileceğini belirtti:

“Seyahat imkanları artacak ama en önemlisi, finans, bankacılık, ticaretle ilgili belirli yaptırımların kaldırılmasıyla bu alanlarda çok şey yapılabilecek. İran’dan şam fıstığı, halı ve daha birçok ürün alınabilecek. Tabii hemen herşey üzerindeki yasak kalkmayacak. Esas ambargo tümüyle kaldırılmayacak.”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nükleer anlaşmayı onayladı. Obama Yönetimi, Kongre’ye anlaşmayı incelemek için tanınan 60 günlük sürenin başladığı Pazar günü metni Güvenlik Konseyi’ne göndermişti. Nükleer anlaşmanın İran’da meclis tarafından da onaylanması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG