Erişilebilirlik

Jimmy Carter Kansere Rağmen Huzurlu


Eski Başkan Jimmy Carter, Atlanta'daki Carter Merkezi'nde gazetecilere hastalığını anlatırken.
Eski Başkan Jimmy Carter, Atlanta'daki Carter Merkezi'nde gazetecilere hastalığını anlatırken.

Eski Başkan Jimmy Carter, karaciğer biyopsisinde genelde ciltte görülen melanoma görüldüğünü ve bu kanserin ciğerinden beynine yayıldığını açıkladı.

İlk önce kanserin karaciğerinden alınan parça sayesinde bittiğini sandığı için rahatladığını söyleyen Carter, bu olumlu görünümün, kanserin beynine sıçramasıyla değiştiğini belirtti. Yalnızca birkaç haftası kaldığını tahmin ettiğini söyleyen Carter buna rağmen şaşırtıcı biçimde rahat hissettiğini ifade etti. Dolu bir hayat yaşadığını, binlerce arkadaşı olduğunu söyleyen eski başkan bu nedenle özellikle eşiyle karşılaştırılırsa oldukça huzurlu olduğunu belirtti.

Jimmy Carter’ın 69 senelik eşi Rosalynn Carter, Carter Merkezi’nin toplantı salonunda sağlığı ile ilgili sorulara cevap veren eşini ön sıradan dinledi. Carter, radyasyon tedavisinden geçeceğini ve kanser ilacı kullanacağını açıkladı.

Tarihçiler, eski başkanların sağlık durumları ile ilgili böyle şeffaf olmasının ender rastlanan bir durum olduğunu söylüyor.

Carter’ın ailesinde kanser yaygın. Eski başkan, babasını, erkek kardeşini ve iki kız kardeşini kanser nedeniyle kaybetti. Carter, doktorlar ciğerinden parça almadan bir hafta önce son kitabı “Dolu Bir Hayat”ın tanırım turlarını tamamlamıştı. Eski ABD lideri, kitapta ailesinin kanserle verdiği mücadeleye de yer veriyordu.

Eski başkan, Carter Merkezi’nin Guyana’daki seçimleri izlediği yolculuğu soğuk algınlığı nedeniyle kısa kesmesinden hemen sonra ciğerindeki kütleden haberdar olduğunu ancak ameliyatı kitap turunun sonuna kadar ertelediğini söyledi.

Kitap turu sırasında Amerika’nın Sesi’yle görüşen Carter, kitabı neden yazdığını anlatmıştı.

Amacının daha önce değinmediği noktalara değinmek olduğunu söyleyen eski başkan bunlardan birinin bir denizaltıda neredeyse ölmesi ve hayatta öğrendiği bazısı olumlu, bazısı olumsuz dersler olduğunu ifade etmişti.

Hayatta kendini yönlendiren prensibi lise öğretmeni Julia Coleman’dan duyduğunu söyleyen Carter, öğretmeninin kendisine “Değişen zamanlara uyum sağla ama değişmeyen ilkeler üzerinde düşün,” dediğini belirtmişti.

Carter Merkezi’nden hastalığı ile ilgili gazetecilerle görüşen Jimmy Carter, başkanlık sonrası hayatına da değindi bu dönemle ilgili hiçbir pişmanlığı olmadığını ancak Beyaz Saray’daki 4 senesinin farklı olduğunu söyledi.

Başkanlığı’nın en önemli olaylarından biri olan İran Rehine Krizi’ne değinen Carter, “Keşke rehineleri kurtarmak için bir helikopter yollasaydım” dedi. Bu dönemde düzenlenen askeri operasyon da başarısızlığa uğramıştı. Carter, bu krizden başarıyla çıkması durumunda belki ikinci döneme seçilebileceğini söyledi ancak “4 sene başkanlık mı 4 sene Carter Merkezi mi deseniz sanırım Carter Merkezi’ni seçerdim” diye konuştu.

Başkan Carter tedavinin ömrünü uzatacağını umsa da hastalığı, Carter Merkezi’nin dünya çapında büyük girişimleri olduğu bir döneme rast geldi. Bunlar arasında Myanmar’daki seçimlerin gözetimi ve senede 10 vakaya kadar indirilen Gine Kurdu’nun dünya çapında yok edilmesi de var.

Carter’ın tedavisi aynı zamanda Habitat’la ortaklığı bulunan ve Nepal’daki depremzedelere yardım edecek senelik Jimmy ve Rosalyn Carter Çalışma Projesi’nin de öncesine geldi. İnsanlara ev yapan gönüllü projeleri Carter’ın başkanlık sonrası çalışmalarının en göze çarpanlarından biriydi.

Tedavisinin tüm bu projelere katılımını engellemesi olasılığının bulunduğunu söyleyen Carter, buna rağmen iyimser tavrını sürdürdü.

“En iyiyi ummak ve olanı kabullenmek gerekiyor” diyen Carter’ın tedavisi bugün başladı. Eski başkan, pazar günleri kasabasındaki kilisede İncil dersleri vermeyi sürdürmeyi umduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG