Erişilebilirlik

Jeb Bush'un Avrupa Çıkarması


Eski Başkan George H. W. Bush’un oğlu ve yine eski Başkan George W. Bush’un kardeşi Jeb Bush’un 2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den aday adayı olup olmayacağı hala kesinleşmedi.

Siyasi gözlemciler kendisine danışmanlık edecek geniş bir ekip kuran Jeb Bush’un, adaylığa çoktan hazırlandığı ve kararını önümüzdeki hafta Miami’de katılacağı bir toplantıda resmen açıklayacağı görüşünde. Jeb Bush’un, Almanya, Polanya ve Estonya’dan oluşan Avrupa turuna çıkması da aday adaylığı konusunda niyetinin ciddi olduğunun göstergesi olarak yorumlanıyor.

Florida’da iki dönem valilik yapan ve yıllardır her seçim döneminde ismi başkan adaylığı için geçen 61 yaşındaki Jeb Bush’un Avrupa’daki ilk durağı Berlin oldu.

Jeb Bush, Hristiyan Demokrat Birliği CDU’nun düzenlediği ekonomi konferansına konuşmacı olarak katıldı. Bush’un sözcüsü Kristy Campbell Berlin ziyaretinin amacını ‘Avrupa’daki ekonomik durumun birinci elden görülmesi’ diye tanımlarken, Bush’un toplantı sonrasında Merkel’le biraraya gelmesi değişik değerlendirmelere yol açtı.

Jeb Bush konferansta yaptığı konuşmada, Almanya’nın son yıllarda krizden çıkış için uyguladığı sert mali politikaları överek, bu kararlı tutumun ülke ekonomisini canlandırdığını ve diğer AB ülkeleri için örnek oluşturduğunu söyledi. Rusya ile ilişkilere de değinen Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in komşu ülkelerin dokunulmazlığını ve sınırlarını koşulsuz olarak tanıması gerektiğini, buna paralel Batılı ülkelerin Rusya'nın yayılmacı eğilimlerine karşı strateji olarak ülkeyle ilişkileri geliştirmeleri gerektiğini belirtti.

Jeb Bush konferans öncesinde Federal Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Maliye Bakanı Schauble ile biraraya geldi, ayrıca konuşması sonrasında aynı toplantıda bulunan Merkel’le de ayaküstü sohbet etti.

Alman medyasında konuyla ilgili yorumlarda, şu anda resmi ünvanı olmayan Bush’un ‘adeta kırmızı halı serilerek’ karşılandığı savunularak, CDU’nun bu konuda taraflı davrandığı öne sürüldü. Yorumlarda Başbakan Merkel’in Başkan Obama’nın adaylığı öncesindeki tavrı hatırlatıldı. Obama’nın 2008 yılında adaylığı öncesindeki Berlin ziyareti tartışmalı bir şekilde başlamış ve Alman hükümetini ikiye bölmüştü. Alman sosyal demokratlarından destek gören Obama’nın tarihi Brandenburg Kapısı önünde konuşma yapmak istemesine Başbakan Merkel tepki göstererek, Brandenburg Kapısı önünde sadece devlet başkanlarının konuşma yaptıkları belirtmiş, ayrıca Obama ile biraraya gelmeyi de red etmişti.

Obama konuşmasını yine tarihi bir yer olan Zafer Anıtı’nın önünde yapmıştı. Jeb Bush’ın Merkel ve federal kabine üyeleriyle biraraya gelmesine yönelik eleştirileri cevaplayan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, konferans kapsamında görüşme teklifinin Bush’dan geldiğini ve hükümetin bu konuda bir sakınca görmediğini söyledi.

Bu arada Bush’un Polanya ve Estonya’da da iş dünyasının önde gelen isimleriyle buluşacağı bilgisi verildi. Bush’un, 2007 yılında Florida eyaleti valiliğinden emekli olduktan sonra toplam 29 farklı ülkeye gittiği biliniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG