Erişilebilirlik

Japonya'da Kirli Su Okyanusa Akıtılıyor


Japonya'da Kirli Su Okyanusa Akıtılıyor
Japonya'da Kirli Su Okyanusa Akıtılıyor

Japonya’da hasar gören nükleer santralden 11 bin ton kirli suyun okyanusa akıtılmasına başlandı. Bununla radyasyon düzeyi daha yüksek suya depolarda yer açılması amaçlanıyor.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, bugün düzenlediği basın toplantısında bu önlemin güvenliği sağlama açısından kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Edano, denize akıtılıan suyun depolara pompalanacak sudan daha az radyasyonlu olduğunu belirtti

Yetkililer, Fukuşima santrali çevresindeki sularda radyasyon düzeyinin normal limitin binlerce katı olduğunu bildiriyor.

Santraldeki bir çatlaktan okyanusa radyasyon sızdığının anlaşılması üzerine, yetkililer sızıntıyı beton kaplayarak durdurmaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

Yetkililer dün deprem ve tsunami sırasında ağır hasar gören Fukuşima nükleer elektrik santralindeki bir çatlaktan denize radyasyonlu su sızdığını açıklamıştı. Açıklama, işcilerin reaktörün soğutulmasında kullanılan suyun depolandığı beton kuyuda 20 santimlik bir çatlak bulması üzerine yapıldı.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi, santraldeki sorunlu üç reaktörün soğutma sistemlerini çalıştırmak için kullanılan pompalara elektrik verildiğini bildirdi. Ancak yetkililer, santralin kontrol altına alınması ve radyasyon sızıntısının tümüyle durdurulmasının aylar alabileceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG