Erişilebilirlik

Japonya'da 7,1 Şiddetinde Yeni Deprem ve Tsunami Uyarısı


Japonya'da 7,1 Şiddetinde Yeni Deprem ve Tsunami Uyarısı
Japonya'da 7,1 Şiddetinde Yeni Deprem ve Tsunami Uyarısı

Japonya yeni bir depremle sarsıldı.Depremin 7,1 büyüklüğünde olduğu açıklandı. Ülkenin kuzeydoğusundaki deprem sonrasında tsunami uyarısı yapıldı. Japon NHK televizyonu, halktan deniz seviyesindeki yerleri terk ederek yüksek alanlara gitmesini istedi.

Japonya, 11 Mart’ta meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin yaralarını sarmaya çalışıyor.Bu çalışmalar çerçevesinde deprem ve tsunami yüzünden hasar gören Fukuşima nükleer santralinde, radyasyonlu su sızıntısı durduruldu. Santralı işleten Tokyo Elektrik Şirketi, reaktörde sızıntıya yol açan çatlağı sıvılaştırılmış cam ve diğer malzemelerle tıkadıklarını bildirdi.

Fukuşima nükleer santrali yakınındaki deniz suyunda yapılan ölçümlerde radyasyon oranının azaldığı belirlendi. Cumartesi günü deniz suyunda yasal limitin 7 buçuk milyon katı radyasyon bulunmuş, Pazartesi günüyse radyasyon düzeyi 5 milyon kata inmişti.

Bu arada az miktarda radyasyon bulaşmış 2 bin 800 ton kirli su denize döküldü. Tokyo Elektrik Şirketi, biriken ve daha yoğun radyasyona bulaşmış soğutma suyunun tamir çalışmalarını önlediğini, bu suyu muhafaza etmek amacıyla, daha düşük radyasyonlu suyu denize bırakmak zorunda kaldıklarını bildiriyor.

Öte yandan Güney Kore, radyasyonun kendi kıyılarına ulaşmasından kaygılandığını bildirdi. Japonya Dışişleri Bakanı ise, deniz suyunun kirlenmesini en aza indirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve tüm faaliyetlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ne haber verdiklerini açıkladı. Japon yetkililer, okyanusa bırakılan kirli suyun sağlık sorunlarına yol açmayacağını ve mevcut denizcilik yasalarını ihlal etmeyeceğini savunuyor.

Japonya’da 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunami, 27 bin 500’den fazla aşkın kişinin ölmesine ya da kaybolmasına yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG