Erişilebilirlik

Japonya’da Depremin Ekonomiye Etkisi Henüz Bilinmiyor


Japonya’da Depremin Ekonomiye Etkisi Henüz Bilinmiyor
Japonya’da Depremin Ekonomiye Etkisi Henüz Bilinmiyor

Cuma günkü deprem maddi olarak Japonya’ya en büyük zararı veren doğal felaket olarak tarihe geçecek. Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa, faiz oranlarını düşük tutmak ve bankalara destek olmak için piyasalara 183 milyar dolar enjekte edildiğini açıkladı: “Japonya Merkez Bankası mali piyasaların istikrarı ve likidite için elinden geleni yapmaya kararlıdır. Para arzı için Merkez Bankası’yla ticari bankalar birlikte çalışacak, kimse durumdan kaygı duymasın.”

Ancak Japon ekonomisine üçlü bir darbe vuran dev deprem, öldürücü tsunami ve yolaçtığı nükleer tehlike, toparlanma sürecini zorlaştırdı.
Elektrik kesintisi yüzünden üretimin aksayabileceği kaygıları Tokyo Borsası’nda büyük değer kaybına yol açtı. Nikkei endeksi son dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

Ekonomist Takuji Okubo, Japonya gibi sanayi üretimine endeksli ekonomilerde bu tür üretim aksaklıklarının ciddi etkileri olduğunu söylüyor.
En büyük risk enerji konusunda. Eğer Japonya önümüzdeki bir yıl içinde enerji üretimini yüzde 10’la 20 arasında kaybederse bu ekonomiyi son derece olumsuz etkiler.
Geçen yıl, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olma özelliğini Çin’e kaptıran Japonya bu doğal felaketle büyük bir darbe aldı. Yatırım uzmanı Shinichi İchikawa’ya göre, bütün ülke gelişmelerden etkilendi:“Depremin etkileri yayılıyor. Sadece ülkenin kuzeydoğusunda değil Tokyo’da da hissediliyor. Tokyo’nun altyapısı bundan etkilendi. Dolayısıyla depremin ekonomik maliyetini şimdiden hesaplamak çok zor.

Depremden sağ kurtulanlar yıkımı daha iyi görüyor. En az 10 bin kişi hayatını kaybetti. Milyonlarca kişi elektriksiz kaldı. Marketlerde raflar boş, halk temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Tokyo’nun normalde kalabalık olan sokakları göreceli olarak boş. Depremin yıkımı bu görüntülerden anlaşılıyor.
Uzmanlar Japon ekonomisinin büyüme oranında düşüş olmasını bekliyor. Şu anda işletmeler ve sanayi sektörü enerji sıkıntısı ve ulaştırma sorunlarıyla başa çıkmaya çalışıyor. Uzun vadedeyse ekonomik toparlanmanın yeniden yapılandırma çalışmalarıyla hızlandırılması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG