Erişilebilirlik

Japonya-Tayvan Arasında Adalar Gerginliği


Doğu Çin Denizi’nde, Japonya ve Çin arasında yaşanan adalar gerginliğine Tayvan da katıldı. Japonya televizyonlarında gösterilen olay, onlarca Tayvan balıkçı teknesinin Tayvan devriye gemileri eşliğinde tartışmalı adaların karasularına girmesiyle başladı. Japon sahil güvenliğinin tazyikli suyla Tayvan devriye gemilerini püskürtmeye çalışmasına Tayvan gemilerinin de aynı şekilde karşılık vermesi sonucunda “su savaşı” yaşandı.

Japon yetkililer, Tayvan gemilerinin gerginlikten bir saat kadar sonra bölgeyi terkettiğini bildirdiler. Olayın ardından Tokyo Tayvan’a protesto notası verdi. Tayvan Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou ise yayınladığı yazılı bir bildiride, balıkçı tekneleri ve devriye gemilerinin tartışmalı karasularına girmesine destek verdi ve olayı “vatansever bir eylem” olarak niteledi.

Japonya’nın Senkaku, Çin’in Diaoyu ismini verdiği Doğu Çin Denizi’ndeki insansız ada parçacıkları, Japonya ve Çin arasında da gerginliğe yol açıyor. Japonya’nın geçtiğimiz haftalarda bu adaları özel mülk sahibinden satın aldığını açıklaması Çin ve Tayvan’ı kızdırarak adalar üzerindeki egemenlik savaşını körükledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG