Erişilebilirlik

Japonya Rusya'dan Yardım İstedi


Japonya Rusya'dan Yardım İstedi
Japonya Rusya'dan Yardım İstedi

Japon hükümeti Rusya’dan, hasarlı nükleer santralinde radyasyona bulaşmış kirli suyu temizleyecek özel gemiyi göndermesini istedi.

Rusya ise bu isteği değerlendirdiğini bildirdi. Japonya ve Rusya’nın ortaklığıyla geliştirilen gemi, Rusya’daki nükleer silahların imhası amacıyla radyasyonlu suyu özel işlemden geçiriyor.

Öte yandan hasar gören nükleer santralden 11 bin ton kirli su, okyanusa akıtılıyor. Bununla radyasyon düzeyi daha yüksek suya depolarda yer açılması amaçlanıyor.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, dün düzenlediği basın toplantısında bu önlemin güvenliği sağlama açısından şart olduğunu açıkladı. Edano, denize akıtılan suyun depolara pompalanacak sudan daha az radyasyonlu olduğunu belirtti.

Yetkililer, Fukuşima santrali çevresindeki sularda radyasyon düzeyinin normal sınırın binlerce katı olduğunu bildiriyor.

Santral, 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunami yüzünden ağır hasar görmüştü. Yetkililer, santralin kontrol altına alınması ve radyasyon sızıntısının tümüyle durdurulmasının aylar sürebileceğini söylüyor.

Öte yandan çifte felakette ölü sayısının 12 bin 100’ü geçtiği, 15 bin 400 kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG