Erişilebilirlik

Japonya Kirli Suyu Denize Akıtmayı Sürdürüyor


Japonya Kirli Suyu Denize Akıtmayı Sürdürüyor
Japonya Kirli Suyu Denize Akıtmayı Sürdürüyor

Tokyo hükümeti hasarlı nükleer santrali soğutmada kullanılan suyu denize akıtmayı savundu.

Japonya’nın reaktörleri soğutmak için kullandığı binlerce ton radyasyonlu suyu denize boşaltması başta Güney Kore olmak üzere çeşitli ülkelerin tepkisine yol açtı.

Tesis yakınındaki sulardan alınan örnekler, radyoaktif iyot miktarının yasal seviyenin 7,5 milyon kat üstünde olduğunu gösterdi. Dün alınan bir örnekte ise bu rakam 5 milyon idi.

Tesisin sahibi Tokyo Elektrik Şirketi, geçici depolarda tutulan toplam 10 bin ton radyasyonlu suyun 2,8 tonunu denize akıttığını açıkladı. Şirket boşaltılan depolara daha yüksek radyasyonlu su pompalamak istiyor.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, denize akıtılan suyun depolara pompalanacak sudan daha az radyasyonlu olduğuna dikkati çekti.

Tokyo hükümeti, Rusya’dan, radyasyonlu soğutma suyunu denize boşaltmadan önce temizleyecek özel gemiyi göndermesini istedi.

İki ülkenin ortaklığıyla geliştirilen gemi, Rusya’daki nükleer silahların imhası amacıyla radyasyonlu suyu özel işlemden geçiriyor.

Japonya Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto güvenlik konusunda hükümetinin elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi ve uluslararası yasaların ihlal edilmediğini savundu.

Japonya’nın güneyinde bulunan Güney Kore, radyasyonlu suların kıyılarına ulaşmasından kaygı duyuyor.

Fukişama Daiçi santrali, 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunamide ağır hasar görmüştü. Yetkililer, santralin kontrol altına alınması ve radyasyon sızıntısının tümüyle durdurulmasının aylar sürebileceğini söylüyor.

Çifte felakette ölü sayısın 12 bini geçti. 15 bin 400 kişi ise hala kayıp…

XS
SM
MD
LG