Erişilebilirlik

Japonlar Deprem Parasının Balina Avcılarına Gitmesine Karşı


Balina eti Japonya'da çok makbul..
Balina eti Japonya'da çok makbul..

Japon sivil toplum örgütleri, hükümetin deprem mağdurları için ayrılmış ödenekten 30 milyon doları balina avcılarına ayırmasını protesto etti

Hükümet, paranın, balina filosunun güvenliği ve avcılığın daha emniyetli yapılması için kullanılacağını savunuyor. Yetkililere göre paranın bir bölümü deprem ve deprem dalgalarından zarar gören kıyı köylerinin imarına harcanacak. 11 Mart’taki çifte felâket Japon balina filosuna da ağır darbe vurmuştu.

18 sivil toplum örgütün ortak mektubu, Japon balina filosu yeni av sezon için Antarktika’ya yola çıkarken yayınlandı. Yerel ve uluslararası çevre örgütleri önceki yıllarda balina filosunun limandan ayrılmasını çeşitli eylemlerle önlemeye çalışmışlardı.

Yeşilbarış örgütü Başbakan Yoshihiko Noda’yı sert bir dille kınadı, on binlerce deprem mağduru yardım beklerken milyonlarca doların balina avcılarına verilmesini “utanç verici” bir hareket olarak niteledi.

Tokyo hükümeti ise balina filosunu korumak için bu yıl çok daha sıkı güvenlik önlemleri alındığını ve filoya Japon kıyı koruması dairesi gemilerinin eşlik edeceğini duyurdu.

Yeşilbarış gibi çevre örgütleri yıllardır filoyu kendi gemileriyle takip ediyor ve taciz eylemleriyle balina katliamını önlemeye çalışıyor.

“Bilimsel araştırma” kisvesi altında balina avlayan Japon gemileri kendilerini izleyen gemilere çarpmaktan çekinmiyor.


Balina avı ve avlanma yöntemleri

XS
SM
MD
LG