Erişilebilirlik

İzmir Expo Yarışını Kaybetti


Paris’te Expo rüyası için yarışan İzmir 36 oyla ikinci turda elenirken, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nin 167 delegesinin 116’sının oyunu alan Dubai 3’üncü turda ipi göğüsleyen kent oldu. Expo 2020 için Paris’e gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “Meşru yollarla yapılabilecek herşeyi yaptık. Biz müsterihiz. Herkes için sağlık temasıyla yarışmıştık. Sağlık olsun” dedi.

Paris’te OECD binasında düzenlenen BIE Genel Kurulu’nda büyük heyecan yaşandı. Expo 2020 için Brezilya’dan Sao Paolo, Rusya’dan Ekaterinburg, Birleşik Arap Emirliklerinden Dubai ile Türkiye’den İzmir kentleri yarıştı. Oylama gününe kadar BIE delegeleri ile kulis yapan kentler arasında Dubai’nin ismi öne çıktı. Haftalarca Paris’te kamp kuran ve “Herkes için sağlık” temasıya yarışan İzmir ekibi de Dubai’nin en sıkı rakibi oldu. Rusya ise Dubai ve İzmir’in tersine daha sessiz bir kuli çalışması yürüttü. Oylama günü BIE Genel Kurul salonunun karşısında Türk Delegasyonu için ayrılan salonda heyecan büyüktü. Alfabetik sırayla tek tek isim okunarak yapılan oylama kapalı kabinler içerisinde dijital olarak yapıldı.

İlk tur

İzmir ve Dubai’nin favori gösterildiği yarışta, Rusya’nın da Ekaterinbourg için yoğun kulis yağtığı ve sürpriz çıkış yapabileceği konuşuldu. Türkiye saatiyle 15.30’da başlayan ilk oylamada Dubai 77, Ekaterinburg 39, İzmir 33, Sao Paolo da 13 oy aldı. Daha ilk turda çok yüksek oy alan Dubai heyeti kuliste sevinç çığlıkları atarken, İzmir heyeti ikinci gelemeyince büyük üzüntü yaşadı.

İkinci tur

En az oy alan Sao Paolo ilk turda elenirken, Dubai, Ekaterinbourg ve İzmir 2’inci tura kaldı. İkinci tur oylamada da denge değişmedi. İzmir 36, Ekaterinbourg 41, Dubai ise 87 oy aldı. 2015 Expo yarışını kaybeden İzmir, ikinci kez kaybederken, Dubai ve Ekaterinbourg ikinci tura kaldı.

İzmir üzüldü, Dubai sevindi

BIE'nin üçüncü ve son tur oylamasında ipi göğüsleyen Dubai oldu. İlk turdan beri birinciliği bırakmayan Dubai 116 oyla 2020 Expo fuarına ev sahipliği yapmaya hak kazandı. Ekaterinburg ise ikinci turda aldığı oyları yalnızca 6 oy artırarak 47'ye yükselebildi. İzmir'i destekleyen ülkeler de son oylamada ağırlıklı olarak Dubai'ye oy verdi.

“Sağlık olsun”

Hükümet adına İzmir Expo’ya destek veren Binali Yıldırım, İzmir’in elenmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada “İzmir kaybetmedi kazandı. Bu oylamaların yapılma biçimi gözden geçirilmeli. Bu süreçte herkes çok büyük gayret gösterdi. Biz müsterihiz, rahatız, meşruiyet içinde yapılması gereken herşeyi yaptık. Herkes için sağlık temasıyla yarıştık, sağlık olsun diyoruz. Asıl yarış şimdi başlıyor” dedi. İzmir Belediye Başkanı Aziz Yıldırım da, “Elimizden geleni yaptık. Kısmet böyle. Etik olmayan bir takım şeyler döndü. Bunu da herkes gördü zaten” diye konuştu.

BIE delegelerinin kapalı oy kullanmasının, şeffaflık ilkesiyle ters düştüğü ve oylamanın kapalı yapılmasının etik olmayan bir takım kulislerin dönmesine neden olduğu şikayeti salonda konuşan Brezilyalı delegeler tarafından da gündeme geldi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG