Erişilebilirlik

İzlanda'dan Yükselen Kül Bulutları Uluslararası Hava Trafiğini Aksatıyor


Avrupa Hava Trafik Kontrol Merkezi, İzlanda'daki yanardağ kül bulutları nedeniyle bugün 17 bin seferin iptal edildiğini açıkladı

İzlanda’da faaliyete geçen yanardağdan püsküren kül bulutları Avrupa’da hava yolculuğunu etkilemeye devam ediyor.

Avrupa Hava Trafik Kontrol Merkezi, kül bulutları nedeniyle bugün 17 bin seferin iptal edildiğini açıkladı.

Dün de, İngiltere ve İskoçya’da yüzlerce uçak seferi iptal edilmiş; İrlanda, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka'da uçuşlara ara verilmişti.

Polonya hükümeti atmosferdeki kül sorunu nedeniyle hava sahasının çoğunu bugün trafiğe kapattı. Pazar günü Başkent Varşova’da geçen hafta ölen Devlet Başkanı Kaczynski ve eşi için cenaze töreni yapılacak.

Varşova hükümeti, yanardağ külü sorununun törene katılacak yabancı liderlerin uçuşlarını etkilemesinden kaygı duyuyor.

İzlanda’da, buzulun altında 200 yıldır sessiz duran bir yanardağ, ilk kez geçen ay faaliyete geçmişti. Yanardağın ikinci kez ve daha şiddetle infilak etmesi buzulların erimesine ve sellere yol açtı.

İzlanda'da bulunan volkanik yanardağın yeniden faaliyete geçmesiyle oluşan kül bulutu, Avrupa’da hava trafiğini adeta felç etti. Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol, ABD-Avrupa uçuşlarının yüzde 50'sinin iptal edildiğini açıklarken, yaşamın en olumsuz etkilendiği ülkelerin başında kıta Avrupa’sında hava koridorunun merkezinde yer alan Almanya geliyor. Berlin’den Cem Dalaman ayrıntıları aktarıyor.

İzlanda’da Eyjafjallajökull yanardağının patlamasında ateş ve suyun karışımıyla oluşan kül bulutları Kuzey Avrupa hava sahasında tam anlamıyla kaos yarattı, volkanik toz bulutunun Almanya’ya ulaşmasıyla dün akşam saatlerinden itibaren ülkenin üzerindeki hava trafiği neredeyse tümüyle durdu, uluslararası 13 havalimanından 11’i iniş ve kalkışlara kapatıldı.

Berlin, Hamburg ve Köln gibi havalimanlarının yanı sıra dünyanın en büyük hava trafiği merkezlerinden biri olan Frankfurt Havaalanı’da bugün sabah tamamen trafiğe kapatıldı. Çoğu transatlantik ve Uzak Asya’ya olmak üzere günde 1200 uçak, diğer bir ifadeyle 150 bin yolcu bu havaalanına iniyor veya kalkıyor. Alman Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, hava trafiğinde yaşanan durumun 11 Eylül saldırılarından sonra en büyük kaosa yol açtığını söylerken, hava sahasının olumsuz etkilemesinin, önümüzdeki hafta başına kadar sürebileceğini bildirdi.

Almanya’daki havaalanlarında mahsur kalan yolcuların bazıları otellere yerleştirilirken, Almanya aktarmalı başka ülkelere gidecek olan transit yolcuların durumu ise tam bir sefalet olarak tanımlanıyor. Transit bölümlerden çıkamayan ve durumları ızdıraba dönüşen söz konusu yolcular için, sadece Frankfurt Havalimanı’nda 1500 ranza ve yatak kurulurken, yolculara seyyar mutfaklardan yemek dağıtılıyor. Almanya’da önümüzdeki 48 saat için kiralık araba kalmadığını açıklayan yetkililer, trenlerin de aşırı doluluk nedeniyle kısmen başka yolcu alamayacak şekilde seferlerini sürdürdüğünü bildirdiler. Bu arada ekonomistler normal yolcuların yanı sıra nakliye ve posta uçaklarının da durumdan olumsuz etkilenmesi sonucunda yaşanan kaosun ekonomik zararının günde 2 milyar Euro’yu bulduğundan yola çıkıyorlar. Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama tarafından düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılan Angela Merkel’in uçağı dönüşte zoraki olarak Portekez’in başkenti Lizbon’a iniş yapmak zorunda kaldı.

Ziyaretini tamamlayıp dönüş yolculuğuna çıkan Alman başbakanın bugün Berlin Tegel Havaalanı’na inmesi bekleniyordu. Ancak Tegel’in ve diğer Alman havaalanlarının ulaşıma kapatılması üzerine Merkel’in uçağının, Lizbon Havaalanı'na inmesi kararlaştırıldı. Merkel’in sözcüsü, başbakanın Almanya'ya ne zaman dönebileceği konusunda bir açıklama yapmadı.

Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz bölgesinde Talebanların düzenlediği roket atarlı saldırıda dört Alman askerinin ölümü üzerine buraya giden ve temaslarda bulunan Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg’in de olumsuz şartlardan ötürü ne zaman döneceği ve hangi havaalanına ineceği de henüz netlik kazanmadı. Uçakların pistlerde kalması spor karşılaşmalarını ve kültürel etkinlikleri de etkiliyor. Hafta sonundaki çeşitli spor karşılaşmalarının oynanması takımların uçamaması nedeniyle tehlikeye girerken, ulaşımda yaşanan zorluklar nedeniyle çok sayıda konser ve gösteri de iptal edildi.

Bu arada THY’nin bugün yapılması planlanan Köln, Hamburg, Frankfurt, Berlin, Düsseldorf, Münih, Stuttgart, Nürnberg ve Hannover seferleri karşılıklı gerçekleştirilemedi. Diğer hava yolu şirketlerinin Türkiye'den Almanya’ya yapılacak seferleri de iptal oldu. Almanya’da bu hafta sonunda sona eren Paskalya tatili nedeniyle Türkiye’nin güneyinden büyük sayıda yolcu dönüşü bekleniyordu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG