Erişilebilirlik

İzlanda Avrupa Birliği'yle Üyelik Müzakerelerine Başladı


Flag of Iceland
Flag of Iceland

İzlanda, Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerine başladı. Brüksel’de verilen ilk mesajlar İzlanda’nın müzakerelerinin normalden çok daha kısa süreceğine işaret ediyor.

Avrupa’nın küçük ve en az nüfusa sahip olan ülkelerinden olan İzlanda, yıllarca burun kıvırdığı Avrupa Birliği üyeliği yolunda çok önemli bir adım attı. Bundan tam bir yıl önce üyelik için başvuran İzlanda, Brüksel’de düzenlenen hükümetlerarası konferansla üyelik müzakerelerine resmen başladı.

İzlanda’yı Avrupa Birliği’ne doğru iten en önemli etkenlerden birini 2008 yılında yaşanan ve ülkeyi kelimenin tam anlamıyla iflas ettiren ekonomik kriz oluşturdu. O ana kadar halkı Avrupa Birliği konusunda ikna edemeyen hükümet, tarihi bir şans yakalayarak kamuoyu desteğini ardına aldı ve başvuruyu yaptı. Bu başvuruyu yapmakta geç kalındığını düşünenlerin başında İzlanda Dışişleri Bakanı Össur Skarphedinsson geliyor. Üyelik başvurusu için 10 yıl geç kalındığını söyleyen İzlandalı bakan, bu başvurunun yıllar önce yapılması gerektiğine inandığını söyledi.

Aslında İzlanda’nın Avrupa Birliği macerası, “geç olsun güç olmasın” söylemiyle örtüşen bir profile sahip. Bu başvuruda gecikilmiş olsa bile sürecin tamamlanması olağanüstü hızlı olacak. Başvuruyla müzakere başlangıcı arasında sadece bir yıl geçtiği ve üyeliğin de her şeyin yolunda gitmesi halinde iki yıl içinde gerçekleşebileceği düşünüldüğünde Türkiye’nin önüne çıkarılan engellerin sürece etkisini anlamak çok daha kolaylaşıyor.

Brüksel’den verilen mesajlar diğer aday ülkelerle kıyaslandığında İzlanda'nın daha şimdiden "eşitler arasında birinci" konumunda olacağının ilk sinyalleri niteliğindeydi. Avrupa Birliği Dönem Başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Steven Vanackere, İzlanda’yı tam üyeler arasında görmeyi dört gözle beklediklerini söyledi. Eğer söz konusu olan Türkiye’nin üyeliği olsaydı verilecek mesajdaki ana vurguyu “müzakerelerin ucunun açık ve sonucunun kestirilemez olduğu” oluşturacaktı.

Türkiye söz konusu olduğunda “genişleme yorgunluğu” ve “hazmetme kapasitesi” gibi söylemleri öne çıkaran Avrupa Birliği, İzlanda için bu ifadeleri de rafa kaldırdı. Vaneckere, net bir mesaj vermek istediğini belirterek yorgunluk değil yola devam etme isteği olduğunu ifade etti. "Türkiye" ve "üyelik" kelimelerini birlikte kullanmamak için özel bir çaba harcayan Avrupa Birliği, İzlanda için üyelik ifadesini cömertçe kullanmayı tercih ediyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG