Erişilebilirlik

İYİ Parti’de Müsavat Dervişoğlu dönemi başladı


Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti'nin genel başkanı seçildi
Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti'nin genel başkanı seçildi

Kurucu genel başkan Meral Akşener’in desteklediği Müsavat Dervişoğlu, üçüncü tur oylama sonucunda 63 oy farkıyla İYİ Parti’nin ikinci genel başkanı oldu.

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı’nda üçüncü tur oylama sonucunda genel başkanlığı kazanması üzerine Müsavat Dervişoğlu, rakipleri Koray Aydın ve Mehmet Tolga Akalın’ı yanına davet ederek, “Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak merak etmeyin” dedi.

İYİ Parti, 31 Mart Yerel Seçimleri sonucunda Meral Akşener’in liderliğinde “hür ve müstakil siyaset” iddiasıyla başarı sağlanamayınca partide değişim talebi yükseldi. Kurucu genel başkan Akşener’in aday olmayacağını ilan etmesiyle gerçekleşen kurultay sürecinde rekabet üç aday arasında yaşandı.

Kadın aday Avukat Günay Kodaz’ın birkaç oy dışında destek görmediği kurultayda genel başkanlık seçiminde, birinci turda 1302 parti delegesinden 1178 delege oy kullandı ve 7 oy geçersiz sayıldı. Grup Başkanı Koray Aydın 472 oy, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu 370 oy ve Mehmet Tolga Akalın 327 oy aldı.

İYİ Parti tüzüğü uyarınca genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk sağlanması şartı bulunduğu için ikinci tura geçildi ancak hemen öncesinde Mehmet Tolga Akalın genel başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı.

İkinci turda, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu 570 oy alırken, Koray Aydın 565 oy alabildi. Tolga Akalın'a çekilmesine rağmen 15 oy verildi. İlk turda sadece iki oy almış olan Günay Kodaz ise, ikinci turda üç oy alması üzerine kendisine oy verenlerin Koray Aydın’a oy vermeleri çağrısı yaptı.

Üçüncü tur sonucunda ise, Dervişoğlu, 611 oy alarak genel başkanlığı kazandı. Rakibi Koray Aydın’ın oyu ise, 548’de kaldı. Bu tabloda, Akalın’a ilk turda oy vermiş delegelerce beklenen aksine sonraki turlarda Dervişoğlu’nu destekleme yönünde karar alındığı ortaya çıktı.

Şimdi gözler İYİ Parti’deki bu sonuç itibariyle parti teşkilatındaki yarı yarıya bölünmüşlük tablosunda nasıl bütünlük sağlanacağı meselesine çevrildi. Son dönemde sıkça istifa rüzgarlarıyla gündeme taşınan İYİ Parti’den önümüzdeki süreçte yeniden özellikle ülke genelindeki parti teşkilatından istifalar olup olmayacağı merak konusu.

Dervişoğlu, rakipleriyle birlikte İYİ Parti’nin bütünlüğünü vurguladı

İYİ Parti Genel Başkanı seçilmesi kesinleşmesi üzerine sloganlar eşliğinde salonda alkışlarla karşılanan Dervişoğlu, sahneye yanına Koray Aydın ve Mehmet Tolga Akalın’ı davet etti.

Rakiplerince tebrik edilmesi sonrasında konuşmasına “aile” olan İYİ Parti’deki ilişkiler bakımından Aydın’ın abisi ve Akalın’ın kardeşi olduğunu söyleyerek başlayan Dervişoğlu, ilk genel başkanlık konuşmasında şunları dile getirdi:

“Ben bir yarış kazanmadım çünkü kimseyle yarışmadık biz. Herkesin gözü bu kongredeydi. Hepinizden Allah gani gani razı olsun, en küçük bir tatsız bir olay bile yaşanmadı. Bu İYİ'ler ve cesurlar hareketinin, nasıl bir hareket olduğunun, nasıl bir siyasi ahlaka sahip olduğunun en büyük delilidir. Bugün itibariyle birbirimize sarılarak yaralarımızı saracağız. Ondan sonra da Allah'ın izniyle iktidar yolcuğuna yine ağabeyim Koray Aydın'la, kardeşim Tolga Akalın'la ve bu dava için alın teri döken sizlerle devam edeceğiz. Herkes emin olsun, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum, büyüklerimin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpüyorum. Ne mutlu Türk'üm diyene.”

Dervişoğlu’nun konuşması ardından kurultayda Genel İdare Kurulu (GİK) seçimi için Genel Başkan'ın (Dervişoğlu) blok listesiyle oylama yapılması önergesi kabul edildi.

Sonrasında GİK blok listesi Dervişoğlu tarafından sunulunca kurultayda liste oylaması yapıldı.

Muhalefet cephesinden liderler Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik etti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’da yaptığı açıklamada, İYİ Parti’deki demokratik yarışı ülke demokrasisine katkı olarak değerlendirerek, Dervişoğlu’nu telefonla arayarak görüşeceğini söyledi.

Özel, “İYİ Parti, iyi insanlardan oluşan bir partidir. Son seçimlerde de çok sayıda iyi insan Türkiye ittifakıyla birlikte olarak Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP'den oluşan Cumhur İttifakı'na geçit vermedi. Bu iyi insanların partisi, kendisine yeni bir yol çiziyor. Müsavat Bey’e hayırlısı olsun” dedi.

Özel, Meral Akşener’in vedasıyla ilgili ise “Ayrıca Meral Akşener, çok değerli bir insan. Türk siyasi tarihinde önemli kilometre taşlarında izi olan bir insan. Millet İttifakı'nın Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte mimarlarından bir tanesidir. Onun veda konuşması çok anlamlıdır. Kendisine de bundan sonraki yaşamında sağlık diliyoruz, başarılar diliyoruz ve geçmiş süreçler bir yana biz kendisine hakkımızı helal ediyoruz. O da hakkını helal etsin. İYİ Parti için, İYİ Partililer için hayırlı olsun” ifadesini kullandı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve DEVA Parti Genel Başkanı Ali Babacan’da X platformu aracılığıyla Dervişoğlu’nun İYİ Parti Genel Başkanlığı’nı kazanmasını tebrik etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG