Erişilebilirlik

İtalya Siyasi Çıkmazda


İtalya Siyasi Çıkmazda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
İtalya geçen ayki seçimler sonrasında tam bir siyasi çıkmazda. Seçimlerden sonra meclis neredeyse üç parti arasında eşit dağıldı. Bu yüzden tek parti iktidarı mümkün değil; koalisyon formülleri de zor görünüyor. Bunun yanı sıra ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz, Euro bölgesinin istikrarını tehdide devam ediyor.

İtalyanlar seçimlerle hem tüm dünyayı hem de kendilerini şaşırttı. Eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin partisi, merkez sol ittifak ve bir komedyenin liderliğindeki tepki hareketi, oyları eşit biçimde paylaştı. Başbakan Mario Monti, oyların sadece %10’unu aldı.

Emekli Gabriella Magini ve Mario Pezella da sonuçlara şaşırmış. İkisi de hem kendilerinin hem de torunlarının geleceğinden endişeli.

Gabriella Magini, “Gelecekten açıkçası hiç umutlu değilim. Sanırım benim gibi bütün İtalyanlar gelecek konusunda kaygılı,” şeklinde konuşuyor.

İtalyanlar endişelenmekte haklı görünüyor. İşsizlik %12 düzeyinde. Son 10 yılda İtalyan ekonomisi büyüme göstermedi. İtalya, borç faizlerini ödemekte zorlanıyor ve büyük çaplı reformlara ihtiyaç duyuyor. Siyasi sistem de tıkanmış görünüyor.

Nicola Borri, “Bu seçimlerden, çıkabilecek en kötü sonucu aldık,” diyor.

Ekonomi profesörü Nicola Borri, hükümet kurulsa bile, ekonomiyi canlandıracak ve Euro krizini sona erdirecek güçlü kararlar alamayacağı görüşünde: “Siyasi açıdan borç faizlerini ödeme konusunda İtalya’yı zor günler bekliyor. Eğer, İtalya borçlarını ödemekten vazgeçerse, bu Euro bölgesinin sonu olur.”

Avrupalı liderlerse bu sonuçtan kaçınmaya kararlı görünüyor. Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanı Andrea Margeletti de bu ekonomik ve siyasi krizin aşılacağından emin: “Seçim sonuçlarını çok iyi analiz etmeli ve İtalya’ya özgü bir çözüm bulmalıyız.”

Ancak Profesör Borri bu görüşe katılmıyor: “İtalya’ya özgü bir çözüm diyorsak, bu, reform içermeyen geçici bir yol demektir ki açıkçası ben bu tür çözümleri yararlı bulmuyorum.”

Fiyatlar sürekli yükselirken emekli maaşları artmayan Gabriella ve Mario da bu çözüm olasılığından memnun değil.

Gabriella Magini, “Bu bizim gibi birçok İtalyan için kötü bir sürpriz oldu,” diyor.

Mario Pezzella, “İtalyan halkı zekası ve gücü sayesinde bu sorunun da üstesinden gelecektir,” şeklinde konuşuyor.

Ancak eşit dağılmış bir meclis aritmetiği bunu iyice zorlaştırıyor. 2013 sonunda yapılması planlanan yeni seçimlere kadar hiç kimse ciddi bir çözüm beklentisi içinde değil.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG