Erişilebilirlik

İtalya Libya’da IŞİD’in Güçlenmesinden Kaygılı


İtalya Libya’da IŞİD’in Güçlenmesinden Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

İtalya, Libya’da yaşanan krizle ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin düzenlediği acil toplantıda uluslararası topluma bu ülkede yaşanan olaylara karşı tavrını değiştirme çağrısında bulundu. Bir grup Mısırlı Kıpti Hristiyan’ı infaz eden IŞİD’in Libya’da giderek güçlenmesinden korkuluyor.

Trablusgarp’taki Libyalılar devrimin yıldönümünü kutlarken Muammer Kaddafi’nin devrilmesine neden olan NATO destekli devrimin yol açtığı kanunsuzluk, ülkede kaosu arttırıyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nden Mattia Toaldo’ya göre, yirmi bir Mısırlı Hristiyan’ın IŞİD tarafından başı kesilerek öldürülmesi, örgütün Libya’ya sıçradığı konusundaki endişeleri arttırdı: “Afganistan’da ve Suriye’de savaşmış olan bir grup Libyalı cihatçı var ve bunlar Libya’ya geri döndü. Ensar-El-Şeriat gibi IŞİD ile ittifak içinde olan başka terör örgütleri var ve bu teröristler IŞİD’e katılıyor olabilir.”

Askeri operasyon değerlendirmesi yapan İtalyan Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, küresel desteğe ihtiyaçları olduğunu vurguladı: “Durum giderek kötüleşiyor. Çok geç olmadan uluslararası toplumun yardımına, askeri desteğe ihtiyacımız var.”

Toaldo, IŞİD’in Roma’yı fethedeceği tehdidinde bulunması yüzünden İtalya’nın tehlikeyi ciddi olarak hissettiğini söylüyor: “Son derece tehlikeli bir terörist örgütünün bu kadar yakın olması büyük kaygı uyandırıyor. Libya, Sicilya’ya beş yüz kilometre uzaklıkta. Ayrıca göç sorunu da İtalya’yı düşündüren diğer önemli konulardan biri. Cihatçıların Akdeniz’i geçen yasadışı göçmenlerle aynı teknede olma olasılığı korku yaratıyor.”

Libya uzmanı John Hamilton, yetkililerin IŞİD’in terör faaliyetlerini finanse etmek amacıyla Libya’nın petrol kaynaklarına göz dikmesinden korktuğunu söylüyor: “Bunu başarabileceklerini sanmıyorum ama IŞİD’in bunu yapabilecek kapasitede olması bile adeta bir kabus.”

İnfazların ardından Libya’daki IŞİD hedeflerini vuran Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sissi, Birleşmiş Milletler’in müdahalesine ihtiyaç duyulduğunu tekrarladı. Hamilton’a göre Sissi’nin çağrısı Birleşmiş Milletler’in tavrını etkileyebilir: “Mısır müdahale çağrısı yaparken, Birleşmiş Milletler de IŞİD’in dahil olmadığı İslamcı gruplar ve Libya hükümeti arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapıyor. Birleşmiş Milletler bunların ikisini birden yürütemez.”

Savunma uzmanları Libya’daki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarının ne ölçüde etkili olabileceğini tartışıyor: “Askeri müdahalede bulunmanın da zorlukları var. Ülkede yabancı bir askeri güç bulunmasının, Libya’da savaşan farklı grupları birleştirici bir etkisi olacağından şüphe yok.”

Batılı ülkeler bir taraftan askeri müdahalenin risklerini değerlendirirken, diğer yandan da Avrupa’nın güneyindeki IŞİD tehdidinin kaygısını taşıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG