Erişilebilirlik

İtalya Başbakanı Kemer Sıkma Politikalarına Karşı


İtalya’da yeni Başbakan Enrico Letta, Avrupa ülkelerinde krizden çıkmak için uygulanan kemer sıkma politikalarının sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Parlamentodaki ilk konuşmasını bu konuya ayıran Letta, İtalyan ekonomisinin hükümet harcamalarında kısıntıya devam edilmesi durumunda tamamen duracağını söyledi. 10 yıl boyunca ekonomik büyüme olmadan yapılan mali konsolidasyonun ekonomiyi durma noktasına getireceğini söyleyen Başbakan büyüme politikalarının daha fazla ertelenmemesi gerektiğini belirtti.

Avrupa’nın bir meşruluk krizi içinde olduğunu söyleyen Letta sürdürülebilir büyümenin önünün açılması gerektiğini söyledi. Başbakan önümüzdeki günlerde Brüksel, Paris ve Berlin’de Avrupalı liderlerle yapacağı görüşmelerde Avrupa’nın harcama kesintileri, yüksek vergiler ve kamu personeli sayısında azaltma konularını ele alacak ve çözülmeye çalışılan borç krizine farklı çözümler getirilmesi gerektiği görüşünü savunacak.

Yunanistan’da ise parlamento Pazar günü kabul edilen bir yasayla 2014 sonuna kadar 15 bin memurun işine son verilmesi kararını aldı. Bunlardan 2 bini gelecek ay içinde işten çıkarılacak. İşten çıkarmalar uluslararası kreditörlerin ülke ekonomisine verilen desteğin sürdürülmesi için koyduğu şartların bir parçası.

17 ülkelik Euro bölgesindeki kemer sıkma politikaları Almanya’nın liderliğinde yürütülüyor. Ancak son dönemde bazı Avrupa liderleri bu siyasetin savunucusu olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, kemer sıkma politikalarının bölgenin rekor düzeye ulaşmış işsizlik oranları ve genel ekonomik durgunluğa çözüm olamayacağını söylemeye başladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG