Erişilebilirlik

İsyancılar Barış Gücü Askerlerini Bırakmıyor


Suriye’de kendilerini ‘Yarmuk Şehitleri’ diye adlandıran isyancı grup, Beşar Esat’a bağlı ordu birliklerinin İsrail-Suriye sınırındaki bölgeden çekilmesini istiyor

Suriyeli isyancıların üç gündür rehin tuttuğu 21 Birleşmiş Milletler barış gücü askerinin serbest bırakılması konusunda yürütülen çabalardan sonuç alınamadı.

Birleşmiş Milletler’e ait bir konvoy askerleri almak üzere Golan Tepeleri’ne gönderildi, ancak Suriye ordusunun bölgeyi topçu ateşine tutması üzerine konvoy geri çekildi. Konvoyun askerlerin tutulduğuna inanılan Camla köyüne girdiği ancak bombardıman sonucu ilerleyemediği bildirildi.

New York’ta açıklama yapan BM Barış Gücü birliklerinin komutanı Herve Ladsous, Suriye ordusunun bölgeyi yoğun topçu ateşine tuttuğunu söyledi. Ladsous önümüzdeki saatlerde rehin askerleri kurtarmak için bir ateşkese varılmasını umduğunu sözlerine ekledi.

Filipinli barış gücü askerleri, toplam bin askerlik bir güçle İsrail-Suriye sınırındaki Golan Tepeleri’ni denetliyor. 21 askerse kendilerini ‘Yarmuk Şehitleri’ diye adlandıran örgüt tarafından kaçırıldı.

İsyancılar BM askerlerinin serbest bırakılması karşılığında Suriye askerlerinin bölgeyi terk etmesini talep ediyor. Ancak Beşar Esat rejiminden bu taleple ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme örgütünün yayınladığı bir videoda Filipinli askerlerden bazıları görülüyor.

Örgüt, askerleri kaçıran isyancı grubunun daha çok bireysel faaliyet gösterdiğini bildiriyor.

Filipinli barış gücü askerlerinin kaçırılması Birleşmiş Milletler ve Filipinler tarafından kınandı.

BM Mülteci Dairesi Başkanı Türkiye'ye Gidiyor

Bu arada BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres 9-12 Mart 2013 tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret edecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Guterres'in ziyaret çerçevesinde ağırlıklı olarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin durumu ve BM mülteci dairesiyle işbirliği konularını görüşeceği bildirildi.

Guterres ziyareti sırasında, hükümet yetkililerinin yanı sıra AFAD Başkanı Sayın Fuat Oktay ve Kızılay Genel Müdürü Sayın Ahmet Lütfi Akar ile de görüşecek ve bazı işbirliği anlaşmaları imzalayacak.

BM Mülteci Dairesi başkanı ayrıca Gaziantep’e giderek Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacıların durumunu yerinde izleyecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG