Erişilebilirlik

İsviçre’den Türkiye’ye Casusluk Soruşturması


İsviçre federal savcısı ülkedeki Türk toplumuna yönelik muhtemel yabancı casusluk faaliyetiyle ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

İsviçre Dışişleri Bakanı Perşembe günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde İsviçre’nin Ankara tarafından bu ülkede yaşayan Türklerle ilgili muhtemel casusluğu titizlikle araştıracağını kaydetti.

Federal Savcılığın açıklamasında “İsviçre’deki Türk toplumunu kapsadığından şüphelenilen siyasi casusluk faaliyeti nedeniyle 16 Mart’ta başlayan soruşturmayla hakkında Adalet Bakanlığı bilgilendirildi” denildi.

Tarafsız İsviçre uzun süredir Ankara ile diğer Avrupa ülkelerinin yaşadığı gerilimden uzak durmaya çalıştı.

Soruşturma Zürih Üniversitesi’nde 2016 ve 2017’nin başındaki etkinliklerin kayda alınması ya da fotoğraflanmasıyla ilgili.

İsviçre medyası, sözkonusu etkinliklerden birinin Cumhuriyet Gazetesi eski genel yayın yönetmenine ödül verme töreni olduğunu yazdı.

İkinci olay ise Ocak ayında Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili düzenlenen bir forum.

Üniversite konuyla ilgili henüz yorum yapmadı.

İsviçre yasaları İsviçre ve halkına zarar verecek şekilde yabancı devlet çıkarına yapılan istihbarat faaliyetlerini yasaklıyor. Yasayı ihlal edenler üç yıla kadar hapis cezası ya da para cezası alabiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekçilerinin Avrupa’da istihbarat faaliyetlerinde bulunduğuna dair suçlamalar Avrupa’da giderek artıyor.

Geçen ay Alman polisi Türkiye hükümeti adına Fethullah Gülen yandaşlarıyla ilgili casusluk faaliyetinde bulundukları gerekçesiyle 4 imamın evine baskınlar düzenlemişti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez iddiaları yalanlamıştı. İsviçreli yetkililere göre ülkede 68 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Türk Büyükelçiliği ise 130 bin Türk vatandaşının bu ülkede yaşadığını kaydediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG