Erişilebilirlik

İsviçre FİFA Yetkilisini ABD’ye Teslim Etti


İsviçreli yetkililer, gözaltındaki yedi FİFA yetkilisinden birini yolsuzluk suçlamalarından yargılanması amacıyla Amerika’ya teslim etti.

İsviçre Adalet Bakanlığı, Amerikalı yetkililere teslim edilen kişinin adını vermedi, ama teslim işleminin dün gerçekleştiğini açıkladı.

FİFA yetkilisinin Zürih’te üç Amerikalı polise teslim edildiği, oradan uçakla New York’a gönderildiği bildirildi. İade kararı geçen hafta alınmıştı.

27 Mayıs’ta Zürih’te bir otelde gözaltına alınan yedi kişi, Güney Amerika ve Karayip ülkelerini kapsayan CONCACAF bölgesi temsilcileriydi. Amerika söz konusu kişileri, Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinde maç ayarlamak için 150 milyon doların üzerinde rüşvet dağıtmakla suçluyor.

FİFA geçen hafta Amerikalı eski yönetim kurulu üyesi Chuck Blazer’ı kovmuştu. Blazer yüklü miktarda rüşvet aldığını ve Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) muhbir olmayı kabul etmişti. FBI’ın soruşturması FİFA’da büyük bir depreme yol açtı.

FİFA Etik Komisyonu Blazer’ın FİFA ve CONCACAF’taki üst düzey görevleri sırasında arka arkaya görevini kötüye kullandığı kararına varmıştı. Daima gösterişli yaşamıyla dikkati çeken 70 yaşındaki Blazer, halen New York’ta bir hastanede kanser tedavisi görüyor ve tekerlekli sandalyeye mahkum.

Blazer aynı zamanda FİFA’nın bir süre önce istifa etmeye zorlanan eski başkanı Sepp Blatter’ın da müttefiki olarak tanınıyordu.

Amerika’da Mayıs ayında başlatılan soruşturmada dokuz FİFA yetkilisi ve beş şirket yöneticisi, aralarında gasp, sahtecilik ve para aklamadan suçlanıyor.

İsviçre de 2018 ve 2022 dünya kupalarının Rusya ve Katar’a verilmesi süreçlerinde kötü yönetim ve para aklama iddialarını soruşturuyor.

Mevcut soruşturmalardan dolayı FİFA 2026 Dünya Kupası’nı düzenleyecek ülkeyi belirleme kararını erteledi. Karar 2017’de FİFA yetkililerinin Malezya’da düzenleyeceği toplantıda verilecekti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG