Erişilebilirlik

İstihbarat Skandalına Diplomatik Çözüm


Alman heyeti ile AB temsilcileri Washington’da Amerikalı yetkililerle NSA’in Avrupalı liderleri ve sıradan vatandaşları dinlediği iddialarını ele alıyor

Üst düzey Alman yetkililer Başbakan Angela Merkel’in telefon görüşmelerinin dinlendiği iddialarını görüşmek üzere, bugün Beyaz Saray’da Başkan Obama’nın güvenlik ve terörle mücadele danışmanlarıyla biraraya geliyor.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu’nun Medeni Haklar Komisyonu üyeleri Washington’da temaslarına devam ediyor. Heyet, Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’in Avrupa ilişkileri uzmanıyla görüşmelerde bulunacak. Taraflar casusluk skandalının Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşları üzerindeki etkilerini masaya yatırmaları bekleniyor.

NSA Başkanı Keith Alexander dün Kongre’de katıldığı bir oturumda dairenin milyonlarca Avrupalının telefon kayıtlarını topladığı iddialarının tamamen yanlış olduğunu söyledi. Keith Alexander oturumda Avrupa’daki istihbarat dairelerinin bu bilgileri NSA’yle paylaştıklarını, bu bilgilerin Amerika ve Avrupa güçlerini korumak ve sıradan vatandaşların güvenliğini sağlamak için kullanıldığını bildirdi.
NSA Başkanı Avrupa’da yayınlanan gazetelerin eski istihbarat çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgeleri yanlış yorumladıklarını bildirdi.

Alexander, NSA’ın telefon ve Internet kayıtlarını takibe alması sonucu da Amerika’da 13, Avrupa’da 25 terör saldırısının önlendiğini de sözlerine ekledi.

Kongre’deki oturuma ulusal istihbaratın başındaki isim olan James Clapper da katıldı. Clapper da yabancı liderler hakkında bilgi toplamanın Amerikan istihbaratının temel unsurlarından biri olduğunu söyledi. İstihbarat Dairesi Başkanı, yabancı liderlerin politikalarını ve bunların Amerika’yı nasıl etkileyebileceğini öğrenmenin doğru bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

Kongre üyeleri Clapper’a, “Müttefiklerimiz Amerika hakkında istihbarat topluyor mu?” şeklindeki bir soruya “kesinlikle evet” yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG