Erişilebilirlik

İstanbul’da 1 Mayıs Gerilimi Artıyor


Taksim Projesi kapsamında devam eden inşaatın önünde açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ‘fiziki şartlar nedeniyle Taksim’de kutlamaya asla müsaade edilmeyeceğini’ tekrarladı

İstanbul’da 1 Mayıs gerilimi büyüyor

1 Mayıs’a artık saatler kaldı. Ancak işçi ve memur konfederasyonlarıyla bazı sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi’yle İstanbul Valisi arasındaki anlaşmazlık giderilmiş değil. Bugün Taksim Projesi kapsamında devam eden inşaatın önünde basın açıklaması yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ‘fiziki şartlar nedeniyle Taksim’de kutlamaya asla müsaade edilmeyeceğini’ açık bir dille ifade etti. Vali bu karara gerekçe olarak 24 bin metrekare alana sahip Taksim Meydanı’nın 12 bin metrekaresinde inşaatın devam etmesini gösterdi.

Tarlabaşı Bulvarı ve Halaskargazi Caddesi’nde inşaatın devam ettiğini vurgulayan Mutlu, “bölgede çok ciddi hafriyat var. Bu sıkıntı nedeniyle alanda yapılacak mitingin doğuracağı felaket açıktır. Bu şartlarda miting yapılamaz” dedi.

Valilik de sendikalar da geri adım atmıyor

Ancak 1 Mayıs Tertip Komitesi aynı fikirde değil. Valinin açıklamasından iki saat sonra Taksim Gezi Parkı’nın önüne gelen 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri ellerinde taşıdıkları Taksim Meydanı fotoğrafını basına göstererek iddiaları boşa çıkarmaya çalıştılar. Gökyüzünden çekilen fotoğrafa bakılırsa alanın yarısı değil en çok %20’sinde inşaat devam ediyor. Zaten KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul da bu gerekçeye itibar etmeyeceklerini söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Tombul, “2007’den beri sürdürdüğümüz mücadeleyle Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs Meydanı olarak tescillendiğini düşünüyoruz. Kaldı ki AİHM verdiği kararda emekçilerin istediği alanda 1 Mayıs’ı kutlayabileceğini söylüyor. Valiliğin bu yaklaşımı hukuk dışıdır” dedi. İnşaatın durumundan haberdar olduklarını, haftalardır bunun üzerinde çalıştıklarını belirten KESK Genel Sekreteri, Tertip Komitesi’nin 1 Mayıs kürsüsünü inşaatın önüne kurarak gösteriye katılanların güvenliğini sağlayacaklarını, ancak bu tekliflerin reddedildiğini bildirdi.

KESK: Çatışma çıkması süreci olumsuz etkileyebilir

Peki, 1 Mayıs Tertip Komitesi geri adım atacak mı? Görünüşe göre, bu konuda tüm konfederasyonlar hemfikir. Konfederasyonların asla kararlarından geri adım atmayacağını belirten İsmail Hakkı Tombul, Taksim’deki 1 Mayıs kutlaması için kortejlerin Barbaros Bulvarı ve Şişli’de toplanarak yürüyüşe geçeceğini söyledi.

Çözüm sürecine olan yaklaşımları nedeniyle bazı örgütler arasında çatışma çıkabileceği iddiasını reddeden KESK Genel Sekreteri, “ 1 Mayıs’ı düzenleyen beş örgüt de silahların susmasını ve sürecin ilerlemesini önemli buluyor. Hükümet bu gösteriyi engellemesiydi, kürsüden yüzbinlerce insan Türkiye’de silahların susması ve barışın oluşması için demokratik bir irade ortaya koyacaktı. Aslında bunun da önünü kestiler. Üstelik yarın atılacak gaz bombaları ve polis şiddeti süreci olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

DİSK: Polisle çatışmak değil 1 Mayıs kutlamak istiyoruz

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hem de İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya taleplerini ilettiklerini ve son ana kadar izin beklediklerini söyledi. Beko, “Sayın Başbakan’a ifade ettik. Normal bir miting olsa tabii ki Kadıköy’de Kazlıçeşme’de olabilirdik ama burada 1 Mayıs 1977’de faşist katiller tarafından 36 arkadaşımız katledildi. Taksim’de İstanbul’da kesinlikle çatışma istemiyoruz. Biz hakkımız olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istiyoruz” dedi.

1 Mayıs Tertip Komitesi, bu açıklamaları yaparken grubun hemen yüz metre ilerisinde işçiler, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın önündeki bir kamyondan indirdikleri bariyerleri caddeye diziyordu. İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklar ve Sıraselviler Caddesi’nde de manzara aynıydı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle Taksim ve civarında güvenlik önlemleri almaya bugünden başladı.

Toplu taşıma seferleri iptal edildi

Güvenlik önlemleri kapsamında toplu taşıma araçlarının önemli bir bölümü iptal edildi. Çarşamba sabahı 06:00’dan itibaren Anadolu Avrupa yakası arasındaki toplu taşıma sistemi metrobüsün çalışmasına izin verilmeyecek. Ayrıca Kabataş-Taksim füniküler sistemi, Şişhane-Taksim ve Levent-Taksim metro seferleriyle, Anadolu yakasından Avrupa yakasına yapılacak vapur seferleri iptal edildi. Ayrıca Taksim’e çıkan tüm yollar –ambulanslar hariç- trafiğe kapatıldı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG