Erişilebilirlik

17'nci İstanbul Uluslararası Caz Festivali'nde Ünlüler Sahnede


Grace Jones
Grace Jones

17’nci Uluslararası İstanbul Caz Festivali, tüm dünyadan ünlü sanatçılarla devam ediyor. Caz Festivali, 1 Temmuz Perşembe akşamı The Marmara Esma Sultan’da, Türkiye caz sahnesinin çok önemli isimlerini buluşturan özel bir konserle açıldı. Vokallerde Sibel Köse, Melis Sökmen ve Feyza Eren, trompette İmer Demirer ve gitarda Neşet Ruacan’ın solist olarak katıldığı açılış konseri büyük ilgi gördü.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve bu yıl 13’ncü kez Garanti Bankası sponsorluğunda 1 Temmuz’da başlayan festivale 50’nin üzerinde konserle 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçı katılıyor. İstanbul’un birbirinden güzel çeşitli mekânlarında yapılan konserlere bu yıl Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nin yanı sıra Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Müzesi, İstanbul Modern, İstinyePark, Salon, Sepetçiler Kasrı ve The Marmara Esma Sultan ev sahipliği yapıyor.

İstanbul Caz Festivali'nin yeniliklerinden biri festivalin ilk hafta sonunda yapılan Tünel Şenliği oldu. 3 Temmuz Cumartesi günkü Tünel Şenliği'nde, Tünel ve Galata meydanlarında kurulan ana sahnelerin yanı sıra birçok farklı mekândaki etkinliklerle, “festival içinde festival”gerçekleşti. Genç Caz gruplarının da konser verdiği Galata ve Tünel’de kurulan iki ana sahnedeki ücretsiz konserler herkese bir festival havası yaşatıyor. Salon, Nardis Jazz Club, Hollanda Konsolosluğu Bahçesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Muammer Karaca Tiyatrosu gibi Tünel bölgesinin renkli mekânlarında gece boyunca sahne çıkan sanatçılar arasında Larry Graham & Graham Central Station, The Panorama Jazz Band, Emir Ersoy Projecto Cubano, Maffy Falay Sextet, Jungle Boldie, Timuçin Şahin Quintet ve 2010 Türkiye’de Japonya yılı etkinlikleri kapsamında konser verecek Rika Ogawa gibi isimler yer alıyor.

Festivalin geleneksel hale gelen etkinlikleri olan Caz Vapuru ve Sokak Konserleri bu yıl da İstanbullular’a cazın en başarılı sanatçılarını dinleme fırsatı veriyor.

Cazın en ünlü piyanist ve bestecilerinden Chick Corea, yeni grubu Chick Corea Freedom Band’le 7 Temmuz akşamı festivalin ilk Açık Hava konseri için sahneye çıktı. Solo çalışmalarıyla olduğu kadar, Origin ve Return To Forever gibi grupları ve klasik müzik ile cazı buluşturduğu projeleriyle de tanınan Chick Corea, 1960’lardan bu yana en ilham verici ve üretken caz müzisyenlerinden biri sayılıyor. 16 Grammy ödüllü usta piyaniste İstanbul konserinde, caz takipçilerinin yakından tanıdığı efsanevi müzisyenler eşlik etti. Bunlar: uzun yıllar Miles Davis’le birlikte çalan ve bugün cazın en yetkin isimleri arasında sayılan Kenny Garrett, akustik ve elektrik basın en önemli ustalarından Christian McBride ve bu yıl 85 yaşına giren efsanevi davulcu Roy Haynes.

Cazın ünlü seslerindenTony Bennett de 15 Temmuz akşamı ilk kez İstanbul’da Şakir Eczacıbaşı anısına düzenlenen bir konser veriyor. Biri “Yaşam Boyu Başarı” olmak üzere tam 15 Grammy ödülü alan İtalyan asıllı Amerikalı Tony Bennett, her yaş grubuna hitap eden güçlü bir sanatçı. Bennett, “Great American Songbook” olarak adlandırılan geleneğin ikonlaşmış seslerinden. K.D. Lang ile yaptığı düet albümünün yanı sıra, Michael Bublé, Elvis Costello, Celine Dion, Diana Krall, Bono gibi isimlerle yaptığı çalışmalarla da caz ve pop dünyasının en önemli isimleri yer alıyor.

Etkileyici sesi ve görkemli sahne performansıyla tanınan, disco’dan rock’a her tür müzik söyleyen ünlü siyah şarkıcı Grace Jones da 16 Temmuz’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde konser verecek. Jones, geçen yıl çıkardığı Hurricane adlı albümle büyük ilgi toplamıştı. Jamaika doğumlu olan Grace Jones, 1977 yılında yayınladığı ilk albümü Portfolio’dan bu yana Island Life, Nightclubbing, Slave to the Rhythm, I've Seen That Face Before (Libertango) ve Pull Up To the Bumper gibi ünlü albümlere imza attı.

“Killer”, “Crazy” ve Grammy ödüllü “Kiss From A Rose” gibi unutulmaz hitleriyle günümüz müziğinin yıldız isimlerinden Seal, İstanbul Caz Festivali’nin bu yılkı konuklarından. Seal’ın konseri 19 Temmuz’da. Son albümü Soul ile modern R&B ve soul müziğinin en güçlü seslerinden olduğunu bir kez daha kanıtlayan Seal’ın konseri, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleşecek. 1963 yılında Nijeryalı bir baba ve Brezilyalı bir anneden dünyaya gelen Seal, Londra’da yaşayan İngiliz bir ailenin yanında büyüdü. Mimarlık eğitimi ve modellik kariyerinin ardından profesyonel olarak şarkı söylemeye başladı. 1990’lardan bu yana birçok uluslararası hitin sahibi olan Seal, duygusal şarkılarıyla dünya çapında milyonlarca hayran kazandı. Seal, Alman süpermodel Heidi Klum’la olan mutlu evliliğiyle de dünya magazin basınına sık sık konu olan bir sanatçı.

İstanbul Caz Festivali seyircilerinin merakla beklediği isimlerden Lisa Ekdahl, sıcak ve çocuksu vokali, caz, bossa nova ve folk müziğin birleştiği birbirinden güzel şarkılarıyla 13 Temmuz’da The Marmara Esma Sultan sahnesinde müzikseverleri büyüledi. “İsveç’in Norah Jones’u” olarak adlandırılan şarkıcı ve besteci Lisa Ekdahl, popüler şarkısı “Vem Vet” ve çok satan pop-caz albümü Heaven, Earth and Beyond ve kendi yazdığı şarkılardan oluşan son albümü Give Me That Slow Knowing Smile ile izleyicilere güzel bir müzik ziyafeti verdi.

Festivalin İstanbul’un tarihi mekânlarında düzenlenen “Ustalarla Buluşma” konserinde 12 Temmuz’da Amerika’da yaşayan Türkiye’nin en ünlü piyanist ve bestecilerinden Fahir Atakoğlu, Grammy ödüllü vurmalı çalgılar ustası Horacio “El Negro” Hernandez ve Kanadalı yetenekli basçı Alain Caron’dan Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde sahne aldı. Dünyaca ünlü davulcu Horacio “El Negro” Hernandez, senfonik çalışmaları ve film müzikleriyle olduğu kadar caz albümleriyle de dikkat çeken piyanist ve besteci Fahir Atakoğlu’na İstanbul in Blue albümünde de eşlik etmişti.

Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü bu yıl Türkiye’nin en önemli caz müzik yazarı ve radyo program yapımcısı Hülya Tunçağ’a verildi. İlk caz programını 1969 yılında yapan Hülya Tunçağ’ın TRT Radyo 3'te yayınlanan “Günümüzde Caz” adlı programı, 1972 yılından bu yana devam ediyor. Müzik programları kadar yazıları ve röportajlarıyla da tanınan Hülya Tunçağ, Arto Tunçboyacıyan ve Aydın Esen'in beraber yayımladıkları albüme yaptığı prodüksiyonla da büyük övgü toplamıştı. 2005 yılından bu yana Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin danışma kurulunda da görev alan Hülya Tunçağ’a ödülü, festivalin 1 Temmuz’da The Marmara Esma Sultan’da gerçekleştirilen açılış töreninde verildi.

Festivale katılan çeşitli sanatçıların parçalarından oluşan İstanbul Caz Festivali CD’si bu yıl da EMI Müzik Türkiye işbirliğiyle hazırlandı. Festivalin yabancı yıldız isimlerinin yanısıra, Türk cazcılarının özellikle en yeni albümlerinden seçilmiş parçaların yer aldığı bu CD, Haziran ayında piyasaya çıktı.

Ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org/caz

XS
SM
MD
LG