Erişilebilirlik

'İsrail’le İran Arasındaki Gerginlik Devam Edecek'


'İsrail’le İran Arasındaki Gerginlik Devam Edecek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
Linki indirmek için

Uzmanlara göre, 2013’te Ortadoğu daha da istikrarsızlaşacak. İran’dan başka Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye, Suriye, hatta Irak’ın bile nükleer silahlanma yarışına girmesi mümkün

İsrailli siyasi uzmanlar 2013 yılında da İran’la nükleer silah programından kaynaklanan gerginliğin devam edeceği öngörüsünde bulunuyor. Amerika’nın Sesi Kudüs muhabiri Scott Bobb’un haberi:

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın nükleer bomba yapabilecek kadar uranyum zenginleştirmesi durumunda karşı karşıya kalacakları tehlikede ısrarlı.

Netanyahu, “Görüşlerim hala değişmedi. İran kırmızı çizgiyi geçmeye iki buçuk ay yakın. Bunun gelecek yıl çözmemiz gereken büyük bir dert olarak karşımıza çıkacağından hiç kuşkum yok” diye konuşuyor.

Netanyahu, İran’ın nükleer tesislerine saldırmaya hazır olduklarını ve bunu gerekirse Amerika’nın desteği olmadan yapabileceklerini söylüyor.

İran nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor, saldırıya uğrarsa da misilleme tehdidinde bulunuyor.

İsrail’in saldırı tehdidi İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ı telaşlandırmış görünmüyor.

Ahmedinejad, “Biz saldırıya karşı hazırız ama, İsrail’in tehdidini ciddiye almıyoruz. Onlar bir şey söylüyor, biz de cevap veriyoruz” diyor.

İsrailli uzman Şlomo Brom, İranlı liderlerin de çatışma istemediğini düşünüyor. Uzman, İsrail’in her türlü saldırıya karşı hazırlıklı olduğunu da ekliyor.

Brom, “İsrail’in düzenleyeceği bir operasyonun askeri yankıları değil, siyasi yankıları beni daha fazla korkutuyor” diye konuşuyor.

Şlomo Brom, İran’ın petrol güzergahları gibi İsrail dışı hedeflere saldırması durumunda çatışmaya Batılı güçlerin de çekilebileceğini, bunun da bu ülkelerde İsrail’e karşı bir olumsuz hava yaratabileceğini söylüyor.

Bir başka İsrailli uzman Efraim Kam, İran’ın nükleer silah edinmesinin büyük bölgesel yansımaları olacağı görüşünde.

Kam’a göre, “Ortadoğu daha da istikrarsızlaşır. Bölgedeki diğer ülkeler, Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye, Suriye, hatta uzun vadede Irak bile nükleer silahlanma yarışına girebilir.”

Ancak Şlomo Brom, bazı İsrailli liderlerin güvenlik kaygılarını abartılı buluyor."

Brom şöyle konuşuyor: “Güvenlik sorunlarımız olacaktır, ama tahmin edildiğinden az olur. Ama tabii ki durum Batılı ülkelerin düşündüğü gibi de toz pembe olmayacak.”

Brom, İran kadar Arap baharı ayaklanmaları yüzünden yönetimleri zayıflayan komşu devletlerin de İsrail için güvenlik tehdidi oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG