Erişilebilirlik

İsrail’le Filistinliler Arasında Yeni Gerginlik


İsrail’le Filistinliler Arasında Yeni Gerginlik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

İsrail’le Filistinliler arasında son günlerde gerginlik yeniden tırmanıyor. Bunun nedenlerinden biri, İsrail’in bir Filistin kenti çevresine güvenlik duvarı örme planı. İkincisiyse İsrail’in gözaltında tuttuğu bir Filistinli avukatın başlattığı açlık grevi. Muhammed Allan süresiz gözaltında tutulmasını protesto etmek amacıyla iki ay önce başlattığı açlık grevinin ardından hastaneye kaldırıldı. Ayrıca bir süre önce İsrailli sınır muhafızlarını hedef alan son saldırılar artan gerginliğin bir başka işareti.

İsrail’in İslami Cihat’la bağlantılı olmakla suçladığı Muhammed Allan’ı gözaltında tutması, Filistinliler’in hem içeride hem de dışarıda protestolarına yol açtı. Muhammed Allan suçlamaları reddediyor.

İsrail Anayasa Mahkemesi, geçen hafta aldığı kararla Allan’ın hastanede tutulmasına karar verdi. Allan’ın zincirleri çözüldü ve ailesinin kendisini ziyaret etmesine izin verildi.

Ahmed Al-Tibi, “Doktorun Muhammed Allan’ın sağlığıyla ilgili olarak hazırladığı uzun raporu kapı arkasından dinledik. Allan yoğun bakımda tedavi görüyor. Yargıçlar, hastanın özel hayatının gizliliğine saygı gösterilmesi amacıyla raporun açıklanmamasını istedi” diyor.

Muhammed Allan’ın beyninde belki de onarılamayacak bir hasar oluşmuş durumda.

Ayrıca geçen hafta Filistinli Hristiyanlar, Batı Şeria’daki Beyt Cala’yı, yakındaki Har Gilo adlı Yahudi yerleşim merkezinden ayırmak amacıyla duvar kurulmasını protesto etti.

Aktham Jijazin, “İsrail ordusu ve hükümeti, bir duvar örerek bu araziye el koyma, ağaçları kesme, çocuklarımızın, toplumumuzun rızkını kesme kararı aldı” diyor.

Son haftalarda İsrailli askerlere saldırılar da arttı. Elinde bıçakla bu saldırılardan birini düzenleyen bir Filistinli, askerler tarafından öldürüldü. Ölen Filistinli’nin cenazesi geçen hafta başında yapıldı.

İsrail ana muhalefet lideri İzak Herzog, tırmanan gerginliği Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la görüştü.

İzak Herzog, “Öncelikle üçüncü intifadanın ortaya çıkmasını önlememiz gerekiyor. Bunu yapmak için de bir taraftan terörle en sert şekilde mücadele ederken, diğer taraftan da diplomatik süreci ilerletmeli, görüşmeleri yeniden başlatmak için adım atmalıyız” şeklinde konuştu.

Amerika uzun süre İsrail ve Filistinliler arasındaki barış sürecine destek verdi ama süreç Nisan 2014’te sonuç alınamadan kesildi. Aynı yıl Temmuz ayında İsrail ve Filistinliler arasında şiddet olayları arttı. İsrail, bu olaylara Gazze’yi iki ay boyunca bombalayarak karşılık verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG