Erişilebilirlik

İsrail'den Yeni Filistin Hükümetine Tepki


Batı Şeria'da bir Yahudi yerleşim birimi inşaatı
Batı Şeria'da bir Yahudi yerleşim birimi inşaatı
İsrail Filistinliler'in birlik hükümeti kurmalarına karşılık olarak Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimciler için 1,500 yeni konut inşa etmeyi planladığını açıkladı.

Açıklama Perşembe günü İsrail Konut Bakanlığı tarafından yapıldı. İsrail medyasına göre konut bakanı Uri Ariel, İsrail hükümetinin inşaat kararını Hamas’a yer veren bir Filistin hükümeti kurulmasına karşılık olarak aldığını bildirdi.

Amerika ve İsrail Hamas’ı terörist örgüt olarak tanımlıyor.

Ancak Washington şimdilik yeni Filistin ulusal birlik hükümetiyle, dış yardımı sürdürme dahil birlikte çalışmak niyetinde.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki Filistin lideri Mahmut Abbas tarafından açıklanan teknokratlardan kurulu yeni hükümette Gazze’yi kontrol eden ve Washington tarafından terörist örgüt olarak tanımlanan Hamas’a üye bakanlar bulunmadığını söyledi.

Psaki, Abbas’ın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e yeni hükümetin şiddete başvurmayacağı ve İsrail’i tanıyacağı yolunda güvence verdiğini açıkladı. Sözcüye göre Kerry de Abbas’a Amerika’nın hükümeti kuruluş şekli, politikaları ve eylemleriyle değerlendireceğini söyledi.

Filistin lideri Mahmut Abbas, Pazartesi günü El Fetih ve Hamas arasında kurulan yeni birlik hükümetinin başkanı olarak yemin ederek göreve başladı. İki grup Batı Şeria ve Gazze'yi yedi yıldır ayrı ayrı yönetiyordu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Pazar günü dünya liderlerinden yeni Filistin hükümetini tanımamalarını istedi. Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada hükümetin” barışı değil terörizmi güçlendireceğini” çünkü Hamas’ın İsrail’in yıkılması çağrısı yaptığını söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG