Erişilebilirlik

İsrail’den 'Türkiye’ye Gitmeyin' Uyarısı


19 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen intihar saldırısında üç yurttaşını kaybeden İsrail, Türkiye’ye gitmek isteyen vatandaşlarını uyardı. İsrail Başbakanlığı Terörle Mücadele Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, saldırısı sonrası 3. Seviye olarak değerlendirilen seyahat riskinin 2. seviyeye yükseltildiği belirtildi.

3. seviye "somut saldırı tehdidi" anlamına gelirken 2. seviye ise "yüksek somut tehdit" olarak ifade ediliyor.

Açıklamada Türkiye’de olan İsrail vatandaşlarının mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmesi öneriliyor.

“Uyarının hedefi, gelecek ay tatile çıkacak İsrail vatandaşları”

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan güvenilir diplomatik kaynak, söz konusu uyarının İsrail’de önümüzdeki ay başlayacak tatiller nedeniyle seyahat etmeyi planlayan İsrail vatandaşları için yapıldığını söyledi.

Aynı kaynak, uyarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı da bulunan çift pasaportlu İsrail vatandaşlarını kapsamadığını da ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Hayatı askıya almak ancak teröristleri sevindirir

İsrail’den gelen açıklamanın sosyal medyaya düşmesinin ardından Tel Aviv’in uyarısı Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü İbrahim Kalın’a soruldu.

Kalın’a göre, teröristleri sevindirmemek için bu tür tavırlardan kaçınmak gerekiyor.

"Ülkeler zaman zaman bu tür saldırılar olduğunda çeşitli güvenlik değerlendirmeleri yaparlar. Kısıtlı ve geçici olmak üzere bu tür seyahat uyarılarında bulunurlar. Burada teröristleri sevindirecek tarzda hayatı adeta askıya alan, kilitleyen tavırlardan tabii ki kaçınmak gerekir. Bu bütün ülkeler için geçerli. İsrail bağlamında söylemiyorum bunu. Genel olarak zaten terörün yapmak istediği şeylerden bir tanesi bu. Hayatı askıya aldırmak, dondurmak, gündemi belirlemek. Buna izin vermemek lazım, bu ancak teröristleri sevindirir.”

2014’ten beri İsrailli turistler yeniden Türkiye’yi tercih etmeye başlamıştı

Mavi Marmara olayından sonra Türkiye destinasyonunu azaltan İsrail yurttaşlarının Türkiye’ye yönelik ilgisi 2014’ten itibaren artıyordu. 2014’ün ilk yedi ayında Türkiye’ye gelen İsrailli turist sayısı 121 iken geçen yıl aynı dönemde 172 bine çıktı.

İstanbul’daki turist sayısı ise 2016 yılının ilk iki ayında %4 düşerken İsrailli turist sayısı 9442’den 13865’ye yükselerek %46 artmıştı.

Ancak İsrail Başbakanlığı Terörle Mücadele Bürosu'ndan gelen açıklamaların ardından İsrailli turist rakamlarının geçen seneyi yakalaması zor gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG