Erişilebilirlik

İsrail'den Sina Hava Saldırısı Açıklaması


İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon
İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon
İsrail savunma bakanı ülkesinin “dedikodu ve yorumların” İsrail ve Mısır arasındaki barış anlaşmasını bozmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

Moşe Yaalon bu açıklamayı bir pilotsuz İsrail uçağının sınır ötesi saldırıda Mısır’da dört militanı öldürdüğü haberleri üzerine yaptı.
İsrail’in Mısır’ın egemenlik haklarına saygı gösterdiğini belirten Yaalon Mısır ordusunu Sina Yarımadasında terörle mücadele faaliyetlerini arttırmasını izlediklerini ve bunu memnunlukla karşıladıklarını da söyledi.

Sina yarımadasının kuzeyinde silahlı faaliyet gösteren bir şeriatçı örgüt, Cuma gecesi dört militanının ölümüne yol açan hava aracıyla saldırısının İsrail tarafından yapıldığını bildirmişti.
Ensar Beyt el Mekdis örgütünün internet sitesinde, ölen militanların adları verilmiş ve bu militanların, saldırının yapıldığı gece, İsrail’e füze saldırısına hazırlandıkları belirtilmişti. Örgüt, Ensar Kudüs adıyla da da biliniyor.

İsrail ve Kahire hükümetleri , militanların yaptığı açıklamayı resmen doğrulamadı. Ancak adlarını vermeden haber ajanslarına konuşan bazı Mısırlı güvenlik yetkilileri, hava saldırısının bir İsrail pilotsuz uçağıyla düzenlendiğini söyledi.

Bölgede faaliyet gösteren Amerika’nın Sesi muhabirleri, İsrail ve Mısır arasında Sina’da askeri bir işbirliğinin sürpriz olmayacağını ancak bunun resmen açıklanmayacağına dikkati çekiyor. Muhabirler, İsrail’in Sina’da askeri faaliyetlerde bulunduğunu kabul etmesinin Mısır hükümetini kendi kamuoyu önünde zor duruma sokacağını belirtiyor.

Eski diktatör Hüsnü Mübarek’in yönetiminin son bulduğu devrimin patlak verdiği 2011 yılı başlarından bu yana militanlar, Sina yarımadasında faaliyetlerini yoğunlaştırdı.
Mısır ordusunun Temmuz ayı başında darbe yaparak İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’yi görevden almasından bu yana Sina’daki militan faaliyetleri daha da artmış bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG