Erişilebilirlik

İsrail'de Şaron'a Son Saygı


İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres parlamentoda eski başbakan Şaron'un tabutuna çelenk koyarken
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres parlamentoda eski başbakan Şaron'un tabutuna çelenk koyarken
İsrailliler eski başbakan Ariel Şaron’a Kudüs’te parlamentoya konan tabutu önünde son kez saygı duruşunda bulunuyor.

2006 yılında geçirdiği felçten beri komada olan Şaron Cumartesi günü 85 yaşında Telaviv’de bir hastanede hayatını kaybetmişti.

Pazartesi günü dünya liderlerini katılacağı bir devlet töreni düzenlenecek ardından Şaron Necef çölündeki özel çiftliğinde toprağa verilecek. Cenaze töreninde Amerika’yı Başkan Yardımcısı Joe Biden temsil edecek.

Telaviv’deki Saba Tıp Merkezi direktörü Şlomo Noy, Şaron’un son yedi yıldır hiç kendine gelmediğini, ailesi başındayken öldüğünü açıkladı. Komadaki eski İsrail başbakanının durumu son bir haftadır gittikçe daha da kötüleşiyordu. Doktorlar Şaron’un geçen haftadan bu yana böbrekleri ve hayati organlarının çalışmadığını bildirmişti.

Ariel Şaron 2001 yılında başbakanlığa gelmişti. Ancak görevinin zirvelerinde felç geçirerek komaya girmiş, ardından yerine başbakanlık görevine Ehud Olmert geçmişti.
Şimdiki başbakan Benyamin Netanyahu, Ariel Şaron’un ölümünden sonra tüm İsrail’in üzgün olduğunu, ulusunun kalbinde sonsuza kadar yaşayacağını açıkladı.

Washington: 'Zaman zaman görüş ayrılığına düşmüştük'

Ariel Şaron’un ölümünün ardından Başkan Barack Obama yayınladığı taziye mesajında, eski başbakanın İsrail’in güvenliğinin yanı sıra Amerika’nın da savunduğu, Ortadoğu sorununa çift devletli çözüme verdiği destek vurgulandı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yayınladığı açıklamada, “Arik” diye bahsettiği Ariel Şaron’la ülkesinin zaman zaman görüş ayrılığına düşmüş olduğunun altını çizdi, ama başbakanlığının son döneminde Şaron’un Filistinliler’le barış arayışı içine girmesinin çok kişiyi şaşırttığına dikkati çekti
Eski Başkan Bill Clinton ve eşi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Şaron’la “birlikte çalışmaktan, ‘tartışmaya girmekten’ ve ülkesi için doğru yolu bulmasını izlemiş olmaktan onur duyduklarını” bildirdi.
Şaron’un uzun yıllardır dostu ve aynı zamanda siyasi rakibi olan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ölen lideri “cesur asker ve gözü pek lider” olarak tanımladı.
Filistinli el Fetih hareketi lideri Cibril el Racub, “sabıkalı” diye tanımladığı Ariel Şaron’un Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmadan ölmesinden dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı. Gazze’yi yönetimi altında tutan Hamas , Şaron’u “zalim” diye tanımladı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, ölen İsrail başbakanı Ariel Şaron'u, 2005 yılında Gazze'den tek yanlı çekilme ve yerleşimcileri geri çekme kararından dolayı övdü.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG