Erişilebilirlik

"İsrail Yeni Yerleşim İnşaatını Durdurdu"


Filistin lideri Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu 2010 yılında Washington'da yaptıkları görüşmede
Filistin lideri Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu 2010 yılında Washington'da yaptıkları görüşmede
İsrail askeri radyosu Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Filistinlilerle barış görüşmelerini yeniden başlatmak amacıyla Batı Şeria’da yeni yerleşim merkezi inşaatını durdurduğunu bildirdi.

Halen Çin’e resmi bir ziyaret yapmakta olan Netanyahu’nun ofisi, inşaat durdurma haberini henüz doğrulamadı. Askeri radyo, başbakanın inşaatları dondurma emrini konut bakanıyla yaptığı görüşme sırasında verdiğini de bildirdi. İsrail Konut Bakanı Uri Ariel radyonun haberini doğrulamaktan kaçındı.

Bu hafta Çin’e ayrı bir ziyaret yapan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, barış görüşmelerini yeniden başlatmak için İsrail’in Batı Şeria ve doğu Kudüs’te tüm inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını şart koşuyordu. Filistinliler inşaat yapılan bölgeleri ilan etmeyi planladıkları bağımsız devletin parçası olarak görüyor.

Eğer inşaat dondurma kararı doğrulanırsa bu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İsrail-Filistin barış sürecini canlandırmak amacıyla iki tarafın liderleriyle sürdürdüğü görüşmelere önemli bir destek sağlayacak.

İsrail’de Filistinlilerle uzlaşmayı savunan ve inşaatlara karşı çıkan barış yanlısı bir grup, hükümetin birkaç aydır Batı Şeria’da yeni inşaat ruhsatı vermediğini bildirdi. Grup, daha önceden onaylanmış inşaat projelerinin ise devam ettiğini açıkladı.

Son dondurma kararının Doğu Kudüs’ün Yahudi mahallelerini kapsayıp kapsamadığı bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG