Erişilebilirlik

İsrail Yardım Gemisini Durdurdu


Gemideki 15 eylemci askerlere direnmedi ve gemi İsrail’in Ashdod limanına çekildi

İsrail, Gazze’ye yardım ulaştırmaya çalışan gemiyi durdurdu. İsrail askerleri 20 ton yardım malzemesi taşıyan İrlanda bandıralı Rachel Corrie yardım gemisine çıkarma yaptı. Gemideki 15 eylemci askerlere direnmedi ve gemi İsrail’in Ashdod limanına çekildi.

İsrailli yetkilileri yardım malzemelerinin BM ve İrlandalı yetkililer tarafından denetlendikten sonra karayoluyla Gazze’ye ulaştırılacağını bildirmişti.

‘Gazze’ye Özgürlük Hareketi’ bu hafta içinde ikinci kez Gazze’ye yardım ulaştırmaya çalıştı. Pazartesi günü ablukayı aşmaya çalışan yardım gemilerini durduran İsrail askerleri, Mavi Marmara gemisinde çıkan çatışmada sekiz Türk vatandaşını ve bir Türk asıllı Amerikan vatandaşını öldürdü.

Dün bir açıklama yapaman Amerika Dışişleri Bakanlığı tüm taraflara itidal çağrısında bulunmuştu. Beyaz Saray Sözcüsü Mike Hammer da Gazze halkına yardım ulaştırılmasının bir öncelik olduğunu söyledi.

Bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Rachel Corrie gemisindeki eylemcilerinin "barış eylemcileri" olduğunu, Mavi Marmara gemisindekilerinse düşmanlık duyguları beslediğini ve aşırıcılar tarafından örgütlendiğini söyledi.

Bu arada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay Gazze ablukasının "yasadışı" olabileceğini söyledi. Pillay, bir savaş aracı olarak sivillerin açlığa mahkum edilmesinin yasak olduğunu söyledi. Pillay, "toplu cezalandırmanın" da uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.




XS
SM
MD
LG